Ammattina sijoitusjohtaja

20.10.2015

Juttusarjassamme esittelemme työeläkealan tyypillisiä ammatteja ja kerromme, minkälaiset ihmiset ovat mukana hoitamassa kaikkien suomalaisten lakisääteistä eläketurvaa. Sijoitusjohtajan työstä työeläkevarojen sijoitusten parissa kertoo Niina Bergring Veritaksesta.

Mitä työhösi kuuluu? Kuva: Niina Bergring

Johdan asiantuntijoita ja organisaatiota hyviin tuloksiin. Kannan vastuuta taseesta ja tuotosta. Johtoryhmän jäsenenä pääsen vaikuttamaan koko yhtiömme strategiaan ja tulevaisuuden kehittämiseen. Seuraan rahoitusmarkkinoita tarkasti, sillä teen sijoittamiseen liittyviä päätöksiä. Olen vahvasti mukana operatiivisessa työssä.

Telan kautta olen osallistunut kehityshankkeisiin, joiden avulla työeläkejärjestelmää viedään entistä parempaan suuntaan.

Mitkä ovat suurimmat haasteet työeläkesijoittajan elämässä?

Tällä hetkellä tulevaisuuden ymmärtäminen on erityisen haastavaa. Turvaavasti ja tuottavasti sijoittaminen vaatii tasapainottelua, kun tuotto-odotukset ovat alhaiset. Pitää olla perspektiiviä ja katsoa pitkälle eteenpäin.

Miten talouden hidas kasvu näkyy työssäsi?

Nyt esimerkiksi palkkasummat eivät kasva. Taloustilanne menee kuitenkin sykleissä. Uskon työeläkejärjestelmän kestävyyteen, sillä työeläkevarojen rahastoinnilla tasoitetaan talouden tuomia heilahteluja ja pidetään huolta sukupolvien välisestä tasa-arvosta. Se, mitä me sijoituspuolella teemme, on niin sanottu stabiloiva elementti työeläkejärjestelmän näkökulmasta katsottuna.

Huonoina aikoina sijoittaja ei saa mennä paniikkiin, koska silloin on riskinä tehdä lyhytnäköisiä päätöksiä, jotka myöhemmin kostautuvat. Pitkäaikainen, harkitseva perspektiivi on nyt paikallaan.

Miten näet vastuullisen sijoittamisen?

Meidän tehtävämme on turvata eläkkeet. Tästä lähtökohdasta vastuullisuus on hyvin olennaista Veritaksen sijoitusstrategiassa. Pitää aina miettiä, mikä on tavoitteemme kannalta järkevää. Pienenä työeläkevakuuttajana satsaamme aktiiviseen sijoittamiseen, joka on itsessään vastuullista.

Aktiivisessa sijoittamisessa päätökset tekee ihminen hyödyntäen monipuolisesti erilaisia tiedonlähteitä, kuten laadullisia ja määrällisiä analyyseja. Aktiivisessa sijoittamisessa tarvitaan ihmisaivoja, kun tutkitaan sijoituskohteita monipuolisesti ja tunnetaan sijoituskohteet hyvin. Uskon, että vastuullisuus näkyy parempina tuottoina ja alempina riskeinä.

Meidän kuuden hengen tiimissämme yhteistyö ja luovuus korostuvat, sillä aktiivinen sijoittaminen ja rajalliset resurssit vaativat innovatiivisuutta.

Millainen on työurasi?

Rakastan tehdä töitä. Kesätyöt asiakaspalvelutehtävissä antoivat arvokasta oppia myöhempiin työtehtäviini. Tulin rahoitusalalle vuonna 1995. Työskentelin pankkiiriliike Alfred Bergillä neljä vuotta. Vuosituhannen vaihteessa olin töissä Lontoon pörssissä. Oli mielenkiintoista nähdä hyvin erilainen yrityskulttuuri.

Minut headhuntattiin johtajaksi UBS:lle, jossa sain mahdollisuuden luoda liiketoimintasuunnitelman ja käytössäni olivat globaalit resurssit. Työ osui aikaan, jolloin euro vapautui. Tämän viiden vuoden aikana sain palvella suomalaisia eläkeyhtiöitä heidän sijoitussalkkujensa hajauttamisessa.

Äitiyslomani jälkeen toimin Kevassa neljä vuotta sijoittajan työssä, johon kuului vastuu sijoitussalkusta. Piipahdin asiakaspalvelutyössä Nordeassa, josta siirryin sijoitusjohtajaksi Åbo Akademin säätiöön. Säätiössä työskentelystä opin miten kehittää työtapoja ja välineitä vähillä resursseilla. Takaisin työeläkealalle siirryin parisen vuotta sitten Veritaksen sijoitusjohtajan tehtäviin. Erityisesti motivoidun työstä, johon liittyy vastuunkanto.

Mitä olet opiskellut?

Olen valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Helsingin kauppakorkeakoulusta pääaineenani yrittäjyys. Sijoittamiskurssin kävin iltakoulutuksena London Business Schoolissa. Hankenilla puolestaan suoritin sijoitusalan ammattilaisille suunnatun CEFA-tutkinnon. Voin todeta, että työni on jatkuvaa opiskelua.

Mistä taidoista erityisesti on ammatissasi hyötyä?

Sijoitusjohtajan tulee ymmärtää maailmaa. Tähän auttaa keskeisesti uteliaisuus ja sitkeys, että jaksaa selvittää miten maailma toimii. Pitää olla sinnikkyyttä ja kykyä hahmottaa laajoja kokonaisuuksia sekä jatkuva halu kehittyä. Strateginen ajattelu ja ihmistuntemus ovat tärkeitä, sillä markkinoita voi ymmärtää ihmisten päätösten kautta.

Mikä työeläkealassa ja sijoitusjohtajan työssä kiehtoo sinua?

Pidän vastuunkantamisesta työntekijöiden eläketurvasta ja hyvinvoinnista. Tämä työ lämmittää sydäntä. Se on mukavaa, että työssäni on aina haastetta ja uutta opittavaa. Ei ole samanlaista päivää.

Millaisten asioiden parissa työskentelet tällä hetkellä?

Työskentelen tärkeimmän työtämme ohjaavan dokumentin eli sijoitussuunnitelman parissa. Minua työllistävät myös eläke- ja vakavaraisuusuudistukset. Kiinteistöpuolella tapahtuu tällä hetkellä paljon asioita. Käytännön sijoitukset ja markkinoiden seuraaminen kuuluvat työhöni.

Kerro sellainen saavutus työssäsi, josta olet erityisen ylpeä?

Suomessa on hyvää kansainvälistä sijoitusosaamista. Kyllähän se lämmitti, kun oma työni huomioitiin kesäkuussa. Institutional Investors valitsi minut Pohjoismaiden vuoden sijoitusjohtajaksi.

Ylpeyttä tunnen siitä, että olemme tiimityössä oikealla tiellä; jaamme tietoa, uskallamme kyseenalaistaa ja käymme sellaista anglosaksista debattia, mikä ei ole suomalaisille tyypillistä. Tämä on hyvä alusta hyville tuloksille jatkossakin.