Kohtuullisen eläkkeen kaavaa ratkotaan SuomiAreenalla

13.06.2017

Kohtuuden määrittely on vaikeaa. Mikä on sopiva eläke? Työeläkejärjestelmän tehtävä on huolehtia eläkkeiden rahoituksesta ja riittävyydestä, mutta myös siitä, että ihmisten eläkeodotukset ja todellisuus kohtaavat. Reilun ja kestävän eläkemallin aineksia punnitaan eläkealan yhteisessä SuomiAreena-keskustelussa 13.7.2017. Nyt tilaisuutemme puhujat kertovat mietteitään kohtuullisesta eläkkeestä ja miten eläkeodotuksiin vastaamisessa voidaan onnistua.

Selvitysten mukaan suomalaisilla on etenkin eläkeikää lähestyttäessä hyvä tuntuma siitä, kuinka paljon eläkkeen suhde heidän ansioihinsa on. Yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi auttaa työkseen ihmisiä suunnittelemaan talouttaan ja vaurastumaan. Moni tulee Majasalmen luo varautuakseen eläkepäiviin. Hän suosittelee jokaiselle laskuharjoitusta:

– Kannattaa laskea, millaiseksi oma eläke todennäköisesti muodostuu omilla ansioilla työuralla. Minkälaisen elintason sillä saa? Ja mitä odotuksia itsellä oikeastaan on eläkeiän toimeentulolle?

Telan toimitusjohtajan Suvi-Anne Siimeksen mielestä Suomessa tarvitaan enemmän keskustelua siitä, mikä on kohtuullinen eläke.

– Käsitykset siitä, mitä kaikkea voi tehdä vanhana ja mihin kaikkeen eläkkeen pitää riittää, ovat muuttuneet, Siimes toteaa.

Ansiosidonnaisuus merkitsee ennakoitavuutta

– Omalla työllä saa ja pitää olla vaikutusta omaan vanhuudentoimeentuloon jatkossakin, Siimes sanoo.

Tampereen ja Itä-Suomen yliopistojen professori Juho Saaren mukaan ansiosidonnaisuus on se tekijä, jolla vanhuuden tulotasoon kohdistuvia odotuksia pystytään stabilisoimaan. Työeläkkeen karttumisen periaatteet merkitsevät ennakoitavuutta ja luovat ihmiselle tunteen, että eläkkeen rakentaminen on omissa käsissä.

– Suomalaisille työeläkkeessä on kyse nimenomaan odotuksista ja ansaitsemisesta, Saari toteaa.

– Periaate, jossa eläke ansaitaan työllä, istuu suomalaiseen oikeudentajuun.

Majasalmen mielestä Suomessa tarvitaan lisää talousosaamista. Kun ottaa aktiivisen otteen oman talouden suunnitteluun, kasvaa ymmärrys myös siitä, miten turva vanhuuden tai työkyvyttömyyden varalle rakentuu. Tämä taas ohjaa ajattelemaan erilaisia elämän ja työuran aikaisia valintoja laajemminkin.

– Näitä asioita pitää ajatella pitkin matkaa, ei vuotta ennen eläkeikää, Majasalmi sanoo.

Kohtuullista eläketurvaa kohtuullisella kustannuksella

Työeläkkeen tehtävä on säilyttää kohtuullinen ansiotaso eli turvata työuran aikaisen toimeentulon kohtuullinen säilyminen eläkkeelle siirtymisen jälkeen.

Eläketurvakeskuksessa on vertailtu eri EU-maiden eläkejärjestelmiä. Kun tarkastellaan kokonaiseläkkeitä, suomalainen eläke on tasoltaan ja kustannuksiltaan keskitasoa.

Onko työikäisten taakka kohtuullinen?

Toimittaja Teemu Muhonen on Jari Hanskan kanssa toimittamassaan kirjassa Eläketurma nostanut keskustelua eläketurvan hinnasta ja maksajista.

Asiasta ei juuri tarvitsisi keskustella, jos jokainen maksaisi itse oman eläkkeensä. Mutta mallissa, joka perustuu siihen, että työssäkäyvät maksavat aina pääosan eläkkeellä olevien eläkkeistä, teema onkin kitkaisempi.

– Kirjoittamaton sukupolvisopimus on joutunut kovemmalle koetukselle kuin koskaan, kirjoittaa Muhonen.

Muhonen ja Hanska nostavat pöydälle huolen eläkejärjestelmän kestävyydestä. Heidän mielestään ykköshaaste on se, että sukupolvisopimus on järjestelmän syntyajoilta, 1960-luvulta alkaen perustunut talouskasvun varaan. Nyt työllisyyden ja palkkakehityksen sakatessa ei olekaan enää itsestäänselvyys, että jokainen uusi sukupolvi pystyy vaivatta kustantamaan eläkkeet ja luottamaan siihen, että saa omansa.

Myös Saari on huolissaan sukupolvien välisestä tasapainosta ja vaikutuksista eläkejärjestelmään ja koko yhteiskuntaan.

– Työeläkemallimme rakentuu yksilöllisten oikeuksien ja velvollisuuksien varaan: järjestelmään on sisäänkirjoitettuna ajatus yhteiskunnasta, jossa kaikilla on mahdollisuudet rakentaa haluamaansa elämää, työuraa ja eläkettä.

SuomiAreena-keskustelua tähdittää koko kansan ykkösanoppi

Eläkealan keskustelutilaisuudessa Ottaisitko anopin teille asumaan? – Mitä jos eläkejärjestelmää ei olisi? suomalaisen eläkemallin perusperiaatteita ruoditaan vaihtoehtoisten visioiden avulla.

Huomiotta ei jää itse anopinkaan näkökulma, kun eläkevisioitaan esittelee Putous-ohjelmasta tuttu Irma Rönkkö (Jenni Kokander). Irma ei tunnetusti säästele sanojaan, mutta mieltä hän onkaan kohtuullisesta eläkkeestä? Katso video.

Tilaisuus järjestetään torstaina 13.7.2017 klo 15:15-16:30 Puuvillan kauppakeskuksessa.

Tilaisuuden järjestävät Elo, Etera, Ilmarinen, Kela, Keva, Varma sekä Tela. Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta Suomiareena.fi ja muista järjestäjistä Elo.fi, Etera.fi, Ilmarinen.fi, Kela.fi, Keva.fi ja Varma.fi.

Tilaisuus livestriimataan SuomiAreenan sivuilla ja tallenne on myöhemmin katsottavissa MTV Katsomossa ja verkkosivuillamme.

Tunnelmia voi myös seurata tilaisuuden kuluessa Twitterissä hashtagilla #eläkeareena.