Markku J Jääskeläinen näkee eläkeuudistuksen tuovan oikeudenmukaisuutta sukupolvien välille

31.03.2016

Telan sidosryhmäjohtaja Markku J Jääskeläinen siirtyy viettämään ansaittuja eläkepäiviä. Millaisin mielin hän katsoo aikaansa työeläkejärjestelmän palveluksessa? Miksi edellinen eläkeuudistus on jäänyt hänen mieleensä erityisenä muistona?

Eläkeuudistus astuu voimaan vuonna 2017. Millaisena näet sen tuomat muutokset? Kuva: Markku J Jääskeläinen

Uudistus on tärkeä erityisesti sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta. Sen rahoitusta koskeva osa vakiinnuttaa työeläkemaksun ja luo pohjan eläkejärjestelmän kestävyydelle. Olen ylpeä, että Suomi pystyi tuon uudistuksen tekemään sangen yksituumaisesti.

Millaisena näet työeläkejärjestelmän tulevaisuuden?

Olen luottavaisella mielellä, joskin huolisissani. Kun työeläkejärjestelmämme on päällisin puolin kunnossa, sen nakertaminen eri tarkoituksiin saattaa käydä houkuttelevaksi. Työeläkettä on puolustettava!

Mitkä asiat tulevat olemaan jatkossa tärkeitä yhteiskunnallisia asioita, joissa näet, että työeläkejärjestelmä pitäisi huomioida?

Työeläkejärjestelmän tehtävä on tärkeä, turvata eläkeläisten toimeentulo. Mikä tahansa asia, joka vaarantaa sen, on huomion arvoinen. Tämä ei tarkoita nykyhetken sementointia. Järjestelmänkin on uudistuttava, jotta se kestää tarkastelun myös tulevaisuudessa.

Mitä työhösi on kuulunut?

Johdin Telan eläketiedotusta noin 10 vuotta. Viime vuodet olen koordinoinut sidosryhmätoimintaamme. Molemmat ovat olleet mielenkiintoisia ja tärkeitä töitä.

Mikä sidosryhmätyössä on muuttunut työurasi aikana?

Sidosryhmien odotukset ovat varmasti muuttuneet. Työ on hektisempää. Aikaa ei kenellekään ole tuhlattavaksi, mutta kunnon asia hyvin taustoitettuna ja esitettynä kiinnostaa ja pysäyttää aina.

Kerro jokin erityinen onnistuminen työssäsi, joka on jäänyt mieleesi?

Miellyttävimmät muistot, mutta myös hyvät tulokset liittyvät vuoden 2005 työeläkeuudistuksen viestintään. Koko ala oli mukana. Päävälineeksi valitsimme suoramarkkinoinnin niille ikäluokille, jotka ensimmäisenä valitsevat eläkeikänsä. Valinta oli oikea ja tuotti tulosta. Myös yhteistyö median kanssa toimi.

Tärkeimmät vinkkisi onnistuneeseen sidosryhmätyöhön

Tämän päivän sidosryhmätyössä et voi ajatella itseäsi, vaan kumppanisi tarpeita. On osattava asettua yhteistyökumppanin asemaan ja kysyttävä, miten voin olla avuksi sinulle. Tärkeintä on kunnioittaa kumppaneita ja päättäjiä. Se ei tarkoita pelkäämistä. Kun on oikealla asialla, voi olla myös rohkea.

Jäikö jokin asia tekemättä, jonka olisit vielä halunnut saada aikaiseksi työssäsi?

Ei. Eläkejärjestelmä ei tule ikinä valmiiksi. Kun olen katsonut, minkälainen porukka Telassa jatkaa, en tunne huolta. Uusi polvi hoitaa kyllä hommansa.

Millaisia suunnitelmia sinulla on eläkepäivillesi?

Ensimmäinen haaste on myydä nykyinen liian suureksi käynyt asunto ja etsiä uusi ainakin lähivuosiksi. Kolme lastenlasta, lukuisat luottamustoimet sekä ravi-, mökki- ja lauluharrastukset vaativat myös aikansa. Toivottavasti ehdin hiihtämään ja vähän matkustelemaankin.

Kiitämme Markku J Jääskeläistä mukavasta työtoveruudesta ja toivotamme hänelle hyvää lomaa sekä leppoisia eläkepäiviä!

Markku J Jääskeläisen blogi: Sukupolvien välinen solidaarisuus kuntoon