Mitä kuuluu rahoitusmarkkinaverolle? – lue päivitetty Q&A-tietopakettimme

24.01.2017

Jo pitkään EU-komission pöydällä ollut rahoitusmarkkinaverohanke näytti nytkähtävän eteenpäin lokakuussa 2016, kun veron suunnittelussa yhä mukana olevat kymmenen EU-jäsenvaltiota raportoivat edistymisestä veroa koskevien periaatteiden sopimisessa. Suomi ei ole mukana neuvotteluissa, mutta sen negatiiviset vaikutukset ulottuisivat myös Suomeen ja suomalaisiin työeläkevaroihin.

- Vero olisi pois suomalaisten työeläkevakuuttajien sijoitustuotoista, mikä lisäisi paineita eläkemaksujen nostoon, toteaa erityisasiantuntijamme Janne Pelkonen.

- Ristiriitaisinta verohankkeessa on EU-politiikan näkökulmasta se, että vero toimisi suoraan komission kärkihanketta pääomamarkkinaunionia vastaan. Pääomamarkkinaunionihankkeessa halutaan edistää pääomien liikkuvuutta EU-maiden välillä, Pelkonen kertoo.

Rahoitusmarkkinaveron tulevaisuus on kuitenkin epävarmalla pohjalla. Neuvotteluissa näyttää olevan vielä moni asia auki ja aikatauluista ei ole tarkkaa tietoa. Komission alainen verotuksen ja tulliliiton pääosasto on ilmoittanut alkavansa valmistella lakitekstiä.

Mistä rahoitusmarkkinaverossa on kyse ja miten se vaikuttaisi suomalaisten työeläkevakuuttajien sijoitustoimintaan? Lue päivitetty tietopakettimme Kysymyksiä ja vastauksia rahoitusmarkkinaverosta

Muualla sivuillamme:

Tela-blogi: Tekeekö rahoitusmarkkinavero odottamattoman paluun?