Omenajuhlia vietettiin videotaiteen keskellä Helsingin Taidehallissa

29.09.2017

Telan perinteisiä, työeläkealan syyskauden avaavia Omenajuhlia vietettiin syyskuun lopulla Helsingin Taidehallissa. Juhliin saapui noin 250 kutsuvierasta. Iltapäivä piti sisällään iloisia kohtaamisia, taide-elämyksiä sekä keskustelua alan ajankohtaisista aiheista.

Omenajuhlia vietettiin videotaiteen keskellä Helsingin Taidehallissa

Telan muutettua vuoden 2015 lopussa neliömäärältään pienempiin monitoimitiloihin Omenajuhlia ei ole enää vietetty Telan toimistolla. Pitopaikaksi valikoitu tällä kertaa Helsingin Taidehalli, jolla on selvä kytkös myös työeläkealaa koskettavaan teemaan, uuteen työhön.

– Työ ei lopu vaan muuttuu. Uusia tarpeita ja työtä syntyy koko ajan, ja tulee tilaa uusille asioille, joissa ihmistä ei voi korvata. Luovuus, vuorovaikutus ja yllätyksellinen ongelmanratkaisu ovat tulevaisuuden taitoja, jotka ovat aina kuuluneet taiteeseen, sanoi toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes toivottaessaan vieraat tervetulleeksi Omenajuhliin.

– Työn pirstaleisuus, jota tänä päivänä nähdään yhä useammilla aloilla, on ollut taiteilijoiden elämää jo pitkään, sanoi Suomen taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Kirsi Korhonen.

– Suomessa on 3000 ammattikuvataiteilijaa, mutta harva elää vain taiteella. Moni tekee opetustyötä ja erityisesti nuoremmat taiteilijat myös monenlaisia niin sanottuja hanttihommia, Korhonen kertoi.

Eläkeasiat näkyvät myös taiteilijaseuran toiminnassa, verkkosivuilla eri eläkelajit on esitelty tarkoin.

Siimeksen mukaan työn muutosta kannattaa katsoa positiivisin silmin:

– On positiivista, että voi tehdä monenlaista työtä ja eläke voi kertyä useista töistä. Tavat, joilla tulevasta puhutaan, myös luovat tulevaisuutta.

Lopuksi Siimes ja Korhonen kannustivat nauttimaan taiteesta ja tukemaan siten taiteentekijöitä.

– Valmiiden ja tiukkien vastausten maailmassa taide on tila, jossa voi itse tehdä tulkinnat – yllättyä, kyseenalaistaa, vihastua, ihastua ja rakastua, sanoi Korhonen.

Omenajuhlissa vieraat pääsivät nauttimaan myös Taidehallin näyttelystä. Taiteilijamanifestien nykypäivää tutkiva Manifesto (2015) on 13 videosta koostuva filmi-installaatio. Australialainen näyttelijä Cate Blanchett tekee Julian Rosefeldtin teoksessa huikean roolityön tulkitsemalla 13 eri persoonaa. Näyttely on Taidehallissa 15.10. asti.