Omenajuhlilla keskusteltiin eläkejärjestelmästä

08.10.2013

Ensimmäisiä sidosryhmillemme suunnattuja Omenajuhlia vietettiin syyskuun lopulla toimistollamme. Iltapäivän aikana uudistuneisiin tiloihimme ja toimintaamme tutustui 250 vierasta.

Moni vieras tutustui strategiaamme, joka on kuvattuna toimistomme seinälle piirroksena. Tämä viritti keskusteluja työeläkejärjestelmästä. Miten työeläkejärjestelmää pitäisi kehittää työelämän ja talouden murroksessa? Minkälaisia vaikutuksia on väestön ikääntymisellä ja julkisen talouden kestävyysvajeen kasvamisella työeläkejärjestelmän kannalta?

Johdon assistentti Rita Pöysä ja aktuaari Jorma Kinnunen Maatalousyrittäjien eläkelaitoksesta olivat saapuneet uteliaalla mielellä juhliimme tapaamaan niin vanhoja kuin uusiakin tuttuja.
Työeläkejärjestelmä herätti heissä ristiriitaisia ajatuksia syyskuun iltapäivänä.

Rita Pöysä ja Jorma Kinnunen

- Eläkeikää koskeva keskustelu on ajankohtaista ja siinä tuntuu käyvän nyt aikamoinen myllerrys. Seuraamme sitä mielenkiinnolla. Varsinkin, kun jännittyneenä odottaa jo omaa eläkkeelle jäämistään, totesivat Rita Pöysä ja Jorma Kinnunen.

Euroopan unionista tuleva sääntely ja valvonnan vaatimusten tiukentuminen olivat puheenaiheena eurooppalaisen edunvalvontajärjestö AEIP:n asiantuntija Nicoló Brignolin kanssa. Brignolia kiinnosti erityisesti vakavaraisuutta koskeva sääntelymme, koska siinä on poikkeuksia muihin Euroopan maihin verrattuna.

Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus puhutti nuorempia vieraita. Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Marina Lampinen, Suomen ammattiin opiskelevien liiton pääsihteeri Antti Malste, SAK:n nuorisosihteeri Tatu Tuomela ja Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Jouni Markkanen kokivat suomalaisen eläkejärjestelmän ainutlaatuisena. Nuori sukupolvi näki, että haasteita on tulossa ja järjestelmä vaatii pientä hiomista vakaudestaan huolimatta.

Marina ja Antti

- Järjestelmän uskottavuus on sen säilymisen kannalta tärkeä. Läpinäkyvyyttä ja luottamusta voidaan lisätä viestimällä. Kolikolla on kaksi puolta: voidaan puhua faktoilla, mutta on otettava huomioon myös kansalaisten omat kokemukset eläkejärjestelmästä, Tatu Tuomela painotti.
- Kaikkia eivät eläkeasiat kiinnosta, koska ne saattavat tuntua vielä kaukaisilta. Silti heidätkin pitäisi saada tietoisiksi, Marina Lampinen sanoi.

Omenajuhlat