Pinnalla: Eläketietoa Kelan aidoista asiakastarinoista

19.12.2019

Työeläke ja Kelan eläkkeet muodostavat kokonaisuuden, jonka kaikista etuuksista ja esimerkiksi niiden yhteensovittamisesta voi olla vaikea saada selkoa. Ihmisten tietotaso eläketurvasta vaihtelee suuresti, ja tyypillisesti kiinnostus kasvaa eläkeiän lähestyessä. Kelan Elämässä.fi-verkkomedia tarjoaa sisältöjä, joissa eri elämäntilanteisiin ja esimerkiksi etuuksien hakemiseen saa vinkkejä todellisten tarinoiden kautta. Eläkeasioita käsitellään useasta eri vinkkelistä. Viestinnän asiantuntija Anna Byman kertoo, millaista tietoa ihmiset eniten kaipaavat.

Millaisia eläkkeisiin ja eläkejärjestelmään liittyviä kysymyksiä ihmisiltä tulee Kelaan?

Kelan asiakkaita askarruttavat eniten etuuksiin liittyvät kysymykset. Kysy Kelasta -verkkofoorumi Kelan verkkosivuilla sisältää oman palstansa eläke-etuuksille. Eniten palstalla kysytään eläkkeensaajan asumistuesta sekä muista Kelan etuuksista eläkeläisille, kuten hoitotuesta, eläkeläisalennuksesta ja lapsikorotuksesta.

Kysymysten top kolmoseen lukeutuvat myös eläkkeen hakemiseen liittyvät kysymykset. Näissä kysymyksissä kannattaa kääntyä myös oman työeläkevakuuttajan ja Eläketurvakeskuksen puoleen.

Mikä on Elämässä.fi ja miten se vastaa ihmisten tietotarpeisiin?

Elämässä.fi on Kelan verkkomedia henkilö- ja työnantaja-asiakkaille. Palvelussa on ollut oma Eläkkeellä-osionsa alusta eli vuodesta 2017 lähtien.

Elämässä.fi kokoaa ihmisläheisiä, koskettavia ja aitoja asiakastarinoita. Tarinat auttavat asiakkaita ymmärtämään, mitä Suomen sosiaaliturva eri elämäntilanteissa voi omassa elämässä tarkoittaa. Sivusto toimii vertaistukena, ehdottaa ratkaisuja ja opastaa henkilöasiakkaita Kelan palvelupolun eri vaiheisiin, kuten kela.fi:hin ja asiointipalveluun. Lisäksi tarjolla on blogeja, kyselyjä, videoita ja testejä, jotka täydentävät kela.fi:n asiasisältöä.

Niin kuin kaikki muukin viestintä, myös Kelan viestit kilpailevat ihmisten huomiosta informaatiotulvassa. Viestin pitää olla niin selkeää, luotettavaa ja puhuttelevaa, että asiakas pysähtyy ja jää sen äärelle. Yhtenä hyvänä esimerkkinä ovat Elämässä.fissä julkaistavat Kela-tärpit, jotka ovat napakoita tietopaketteja tietyn elämäntilanteen tai etuustarpeen ympärillä. Kela-tärpit palkittiin vuosi sitten Vuoden selväsanainen -palkinnolla.

Elämässä.fin sisältö päivittyy viikoittain, ja se on saatavilla myös ruotsiksi. Sivuston koko sisältö on kuunneltavissa luettuna suomeksi ja ruotsiksi.

Lopuksi juttuvinkit!

Eläkkeellä-osion lisäksi myös verkkomedian muut osiot tarjoavat luettavaa eläkeasioista kiinnostuneille: työkykyä ja sen menettämistä käsitellään Terveys-osion alla ja esimerkiksi yrittäjän eläke- ja muusta sosiaaliturvasta Yrittäjä ja työnantaja -osiossa.

Suosituimmat jutut:

  1. Masennus vei Saulin työkyvyttömyys­eläkkeelle – haaveissa on yhä työelämä
  2. Palvelutalossa asuva Pentti saa hoitotukea: ”Se on hyvä lisä kalliissa elämisessä”
  3. Muutto eläkkeellä Espanjaan – miten sosiaaliturvan käy ulkomailla?
  4. Miten pieni eläke riittää? Entiset pätkätyöläiset kertovat

Yli 65-vuotiaita kävijöitä on kiinnostanut eniten muun muassa seuraavat teemat: