Raskas ja kuluttava työ edellytyksenä työuraeläkkeelle

24.01.2017

Eläkeuudistus astui voimaan tämän vuoden alusta. Sen myötä tulee myös uusi eläkelaji, työuraeläke. Työuraeläke edellyttää vähintään 38 vuoden työuraa rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavassa työssä. Ensimmäiset työuraeläkkeet voivat alkaa aikaisintaan 1. helmikuuta vuonna 2018.

Työuraeläkettä voi hakea henkilö, joka on tehnyt työuransa raskaassa ja kuluttavassa työssä. Työhistoriaa pitää olla kertynyt vähintään 38 vuotta. Tämän lisäksi vaaditaan työkykyyn vaikuttava lääkärin toteama sairaus.

Kuva: Jukka Kivekäs
Työuraeläkkeessä painotetaan työuraa kokonaisuutena, sanoo ylilääkäri Jukka Kivekäs.Kuvaaja: Nico Backström

- Työuraeläkkeessä edellytetään, että työn tulee olla ympärivuotista eikä siinä saa olla kuin lyhyitä katkoksia, korostaa Telan työkyky ja kuntoutusasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja ja Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs.

Työuraeläkkeessä keskitytään tarkastelemaan työuraa kokonaisuutena. Työn kuormittavuutta arvioidaan työn luonteesta käsin.
- Työn kuormittavuustekijät ovat niitä, joita ei voi muuttaa. Ne kuuluvat olennaisena osana kyseiseen työhön. Käytännön ratkaisutoiminnassa törmäämme varmaan ristiriitatilanteisiin, koska ihmisen kokemus oman työn rasittavuudesta voi olla vahva, mutta hänen työnsä ei silti täytä lain varsin tiukkaa määritelmää, Jukka Kivekäs sanoo.

Raskas ja kuluttava työ sisältää esimerkiksi suurta lihasvoimaa edellyttäviä työliikkeitä, hankalia työasentoja, työskentelyä erityisen vaativassa ja poikkeuksellista henkistä kuormitusta aiheuttavassa vuorovaikutteisessa työssä tai työssä, jossa on korkea tapaturmariski.

- Näille kuormittavuustekijöille altistuvat mahdollisesti esimerkiksi rakennustyön, pelastusalan ja vaativissa sosiaali- ja terveysalan ammateissa toimivat, Kivekäs toteaa.

Tela piti työuraeläkettä koskevan työseminaarin tammikuussa. Seminaarissa Työterveyslaitoksen asiantuntijat pitivät alustuksia työn kuormittavuustekijöistä. Näiden alustusten pohjalta on valmisteltu työterveyslääkäreille koulutusmateriaalia, joka valmistuu lähikuukausina.

Työuraeläke pähkinänkuoressa:

  • Työuraeläkettä voi saada vuonna 1955 tai sen jälkeen syntynyt henkilö täytettyään 63 v.
  • Työuraeläke edellyttää vähintään 38 vuoden työuraa rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavassa työssä.
  • Työuraeläkkeessä vaaditaan lääkärin toteama työkykyyn vaikuttava sairaus.
  • Ensimmäiset työuraeläkkeet voivat alkaa 1.2.2018.

Lisätietoa työuraeläkkeen soveltamisohjeista Työeläkelakipalvelusta