Uusi tietopaketti työeläkejärjestelmän hajautuksesta

14.12.2017

Olemme julkaisseet uuden tietopaketin, jossa keskitytään suomalaisen työeläkevakuuttamisen hajautettuun toteutustapaan. Mitä hyötyä hajautetusta järjestelmästä on yhden toimijan malliin verrattuna?

kuvituskuva

Työeläkejärjestelmän hajautus liittyy kiinteästi työeläkejärjestelmän perustehtävään, jossa työeläkevakuuttaja kerää työeläkemaksut, hallinnoi niitä, sijoittaa osan maksuista ja maksaa eläkkeet. Tavoitteena on hoitaa perustehtävä mahdollisimman alhaisilla työeläkemaksuilla, jotta työeläkkeiden kustannukset olisivat maksajille eli työntekijöille, työnantajille ja yrittäjille mahdollisimman matalat. Päätehtävä näillä toimenpiteillä on turvata eläkkeet sekä nykyisille että tuleville eläkkeensaajille.

Työeläkevaroja rahastoidaan ja sijoitetaan niin, että varoille pyritään saamaan mahdollisimman suuri tuotto sallitulla riskillä. Hajautetussa mallissa sijoittamisen riskejä hallitaan paremmin, kun varojen sijoittamisessa ei olla vain yhden toimijan näkemyksen varassa.

Hajautetussa järjestelmässä yksityisen alan työeläkevakuuttajat kilpailevat keskenään. Kilpailun tavoitteena on tehostaa toimeenpanoa ja parantaa palveluja sekä sijoitustoiminnan tuottoja.

Hajautetussa mallissa eläkkeet on turvattu työeläkevakuuttajan mahdollista konkurssia vastaan vakuuttajien yhteisvastuulla. Jos yksi toimija joutuisi taloudellisiin vaikeuksiin, muut yksityisalojen työeläkevakuuttajat kantaisivat vastuun eikä eläkkeensaaja kärsisi.

Kysymyksiä ja vastauksia työeläkejärjestelmän hajautuksesta

Tela-blogi: Hajautettu järjestelmä turvaa eläkkeet