Työeläkevarat itse sijoitettavaksi – laskelmista unohtuvat usein muun muassa veroasteen nousu ja inflaatio
Tuoreen eläkeuudistuksen myötä on eri yhteyksissä useasti nostettu esiin ajatus yksityisestä eläkesijoittamisesta lakisääteisen työeläketurvan korvaajana. Toisekseen on ehdotettu, että Suomessa tulisi harkita Ruotsin tyyliin mahdollisuutta ”sijoittaa itse omia eläkemaksujaan”, jos ei kokonaan, niin ainakin osittain. Mistä ehdotukset kumpuavat, mitä näistä ehdotuksista seuraisi, mitä niistä tehdyistä laskelmista unohdetaan – ja miksi yksi tietty iso joukko ihmisiä on keskustelussa varsin hiljaa?
Yksilöllisen eläkesijoittamisen puolestapuhujilla on usein keskenään erilaiset motiivit. Nuoret ovat ymmärrettävästi huolestuneita tulevaisuudesta ikääntyvässä yhteiskunnassa ja ehkä siksi luottamus yhteiseen työeläkejärjestelmään on heikko. Lisäksi erityisesti sosiaalinen media ruokkii houkuttelevaa ajatusta taloudellisesta riippumattomuudesta ja vaurastumisesta. Yrittäjät taas ovat ehkä juuri yrittäjähenkisyytensä vuoksi taipuvaisia uskomaan omaan kyvykkyyteensä myös sijoittamisessa ja vaativat siksi mahdollisuutta hoitaa eläketurvansa itse. Kolmannen ryhmän muodostavat sijoituspalveluiden tarjoajat, joiden motiivi on puhtaan liiketaloudellinen ja sikäli ymmärrettävä. Myös osa hyvätuloisista työntekijöistä lienee, ehkä onnistuneen omien varojen sijoittamisen rohkaisemina, alttiita ajattelemaan, että osa eläkevaroista pitäisi olla itse sijoitettavissa. Yksi joukko on kuitenkin varsin hiljaa: pieni- ja keskituloiset eivät pidä ääntä asiassa – ehkä osaa nuorista lukuun ottamatta.
Yksilölliseen eläkesäästämiseen siirtyminen nostaisi eläkevastuiden vuoksi veroasteita
Ajatusleikkinä voi toki pohtia, millainen olisi uusi uljas maailma, jossa työntekijä saisikin työeläkemaksuja vastaavan summan kuukausittain itse sijoitettavakseen – ja unohdetaan samalla sellainen mitätön pikkuseikka, että jo karttuneet ja maksussa olevat eläkkeet pitäisi jatkossa rahoittaa suoraan verovaroin, mikä nostaisi veroasteita huimasti.
Ensimmäiseksi olisi selvää, että työeläkevaransa itse sijoittava ei enää olisi oikeutettu kansaneläkkeeseen. Ei liene kenenkään toive, että epäonnistuneet sijoitukset kuitattaisiin yhteiskunnan varoilla. (Sivumennen todettuna sama argumentti pätee myös ajankohtaisemmin yrittäjien eläketurvan kohdalla: itse sijoittamisen riskejä ei voi siirtää yhteiskunnan vastuulle, vaikka pohjoismainen hyvinvointivaltio olemmekin.
Tarkastellaan sitten laskelmia, joita yksilöllisestä eläkesäästämisestä usein näkee. Valitettavasti ne ovat usein virheellisiä tai ainakin niissä jätetään monia tärkeitä seikkoja ottamatta huomioon. Pahimmat virheet tietysti tehdään unohtamalla inflaatio: miljoona euroa vuonna 2075 ei ole miljoona euroa vuonna 2025 vaan maltillisellakin inflaatiolla vain puolet siitä.
Laskelmissa tehdään myös pitkälle meneviä oletuksia esimerkiksi verotuksen suhteen. Jos työeläkemaksua vastaava summa annettaisiin työntekijän itse sijoitettavaksi, tuon summan pitäisi tietysti olla kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen. Lisäksi työnantajan maksama osuus – ja sijoitettava lisäsumma – on vain vajaat 18 prosenttia bruttopalkasta, loput eläkemaksusta työntekijä maksaa jo nyt itse.
”Kaikkein suurin ongelma yksilöllisen eläkesijoittamisen kannattajien laskelmissa on kuitenkin sijoitustuotoista tehty oletus. Se on usein huiman korkea.”
Edelleen usein perustellaan itse sijoittamista sillä, että kuolemantapauksessa kertyneet varat jäisivät perinnöksi. Työeläkejärjestelmä perustuu kuitenkin vakuutusperiaatteelle, minkä vuoksi perintöjä ei järjestelmästä voi jakaa ilman merkittävää maksujen nostoa. Sen sijaan riski pitkästä elämästä tulee jaettua, mitä ei tietenkään itse sijoitettaessa tapahdu vaan riski on vain yksilöllä itsellään. Rahat voivatkin loppua ennen hengenlähtöä.
Kaikkein suurin ongelma yksilöllisen eläkesijoittamisen kannattajien laskelmissa on kuitenkin sijoitustuotoista tehty oletus. Se on usein huiman korkea. Olettama esimerkiksi 7–8 prosentin vuosituotosta koko säästämisajalta edellyttäisi käytännössä pelkkiä osakesijoituksia. Ulkopuolisten sijoituspalveluiden käyttämisestä ei kannata silloin uneksia, koska palvelujen kulut alentaisivat tuotto-odotusta merkittävästi. Sijoitusten hajautus olisi myös minimaalinen eikä yksityinen sijoittaja tietenkään pääsisi sijoittamaan tehokkaasti esimerkiksi kiinteistöihin tai pääomarahastoihin – hedge fundeista puhumattakaan.
Työeläkesijoitusten kokonaistuotto siis tuskin paranisi sillä, että työntekijät ja yrittäjät sijoittaisivat eläkevaroja itse. Riskit kasvaisivat varmasti. Tuottojen voimakkaan vaihtelun vuoksi osa – varsinkin pieni- ja keskituloisista – työntekijöistä joutuisi rikastumisen asemesta jossain vaiheessa sosiaaliturvan asiakkaiksi.
Juuri siksi työeläkejärjestelmämme ei ole sijoitustuote, vaan sosiaalivakuutus. Se tarkoittaa, että siihen sisältyy vanhuudenturvan lisäksi työkyvyttömyysturva, perhe-eläketurva ja kuntoutusetuuksia. Esimerkiksi työkyvyttömyysturvan korvaaminen henkivakuutusyhtiön tuotteilla edes auttavasti on hankalaa ja kallista. Harva meistä voi laskea sen varaan, ettei lainkaan sairastu tai kuole.
Entä toimisiko Ruotsin malli?
Koska useat keskustelijat ymmärtävät, että koko työeläkemaksun siirtäminen itse sijoitettavaksi ei ole järkevää, on vaihtoehtona ehdotettu Ruotsin mallia, jossa vain pieni osa maksusta on työntekijän itsensä sijoitettavana. Tätäkin on kovin vaikea ymmärtää, koska hyöty pienen siivun sijoittamisesta on joka tapauksessa keskimääräisellä työntekijällä vähäinen. Lisäksi pienet sijoitukset merkitsevät aina suhteellisesti suurempia kuluja. Työeläkeyhtiöiden kaltaisilla sijoittajilla mahdollisuudet kulujen minimointiin ovat monta kertaluokkaa paremmat. Hyötyä voisi tulla vain siitä, että varojen sijoittaminen osakkeisiin kasvaisi muutoksen yhteydessä. Toisaalta työeläkevakuuttajatkin sijoittavat nyt tehdyn eläkeuudistukseen jälkeen tulevaisuudessa varoistaan valtaosan eli arviolta 60–70 prosenttia osakkeisiin, joten tämäkään perustelu ei vakuuta.
Työeläkejärjestelmää ei kannata uhrata kansankapitalismin edistämiselle
Kaiken edellä sanotun jälkeen on syytä palata niiden ongelmien äärelle, joita nuorisojärjestöt ja aktiiviset nuoret ovat eläkejärjestelmän tulevaisuutta koskien esittäneet. Väestöllisten tekijöiden osalta ongelmia on varmasti edessä, ellei työperäinen maahanmuutto kykene tulevaisuudessa korjaamaan tilannetta. Työeläkejärjestelmän kestävyyskin tulee olemaan koetuksella, mutta se on kuitenkin monilta osiltaan erittäin hyvin toimiva kokonaisuus eivätkä edes pessimistiset tulevaisuusskenaariot johda sen romahtamiseen.
Yhteisvastuulla toimiva työeläketurva ei sulje millään tavoin pois omakohtaisen eläkeaikaan varautumisen tärkeyttä. Sekä henkilökohtaisen turvallisuuden että monien kuuluttaman kansankapitalismin kehittymisen kannalta on hyvin perusteltua sijoittaa käytettävissä olevia varoja pitkällä tähtäimellä. Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että yhteiskuntamme taloudellinen kestävyys kuitenkin perustuu kulutukseen, ei säästämiseen. Jos yrityksen tuotteiden ostamisen sijaan ostatkin sen osakkeita ja jos niin tekevät kaikki, mahtaako sijoitus olla pitkän päälle tuottava? Firettäminen voi olla joidenkin yksilöiden kannalta toimiva ratkaisu, mutta kaikkien toimiessa niin voi edessä olla firesale.
Toiveet työeläkevarojen sijoittamisvastuun siirtämisestä kokonaan tai osittain yksilöille kumpuavat todennäköisesti siitä yksinkertaisesta seikasta, että muita varoja ei köyhässä maassamme sijoitettavaksi juuri ole. Pankkitileillä toki rahaa on paljon, mutta ne taitavat olla pankeille liian houkutteleva rahoituskanava, jotta vakavasti ponnisteltaisiin tilivarojen saamiseksi tuottavampaan sijoituskäyttöön. Varakkaita perheitä ja yksilöitä on liian vähän ja ulkomaisten sijoittajien tarkastelussa olemme pienehkö sivumarkkina. Työeläkejärjestelmä on kuitenkin aivan liian arvokas asia uhrattavaksi kansankapitalismin edistämispyrkimyksille. Kaikenlainen yksityinen eläkevarautuminen sen sijaan on mitä suurimmassa määrin kannatettavaa ja siihen sekä vakuutus- että sijoituspalveluyritykset varmasti tarjoavat ratkaisuja.
Kommentit
6 vastausta artikkeliin
Vastaa
Alun perin julkaistu:
Talouselämän tebatti (lyhennetty versio)(siirryt toiseen palveluun)
”jo karttuneet ja maksussa olevat eläkkeet pitäisi jatkossa rahoittaa suoraan verovaroin, mikä nostaisi veroasteita huimasti.”
Kuvattu muutos ei sinällään vaikuttaisi veroasteeseen koska vakiintuneen käytännön mukaan sosiaalivakuutusmaksut lasketaan osaksi veroastetta.
”työeläkevaransa itse sijoittava ei enää olisi oikeutettu kansaneläkkeeseen.”
Pikemminkin päinvastoin. Omia eläkesäästöjä ei mainita Kansaneläkelaki 22 pykälässä joten ne eivät vaikuta kansaneläkkeeseen. Olisi reilua lisätä itse säästetystä eläkkeestä johdettu laskennallinen eläke mainittuun pykälään jotta runsas oma eläkesäästö pienentäisi kansaneläkettä kuten työeläke tekee.
Marketalle sanon, että miksi juuri ”runsas oma eläkesäästö” pienentäisi eläkettä? Miksi rahat tilillä esim. ei pienennä sitä, mutta nimenomaisesti juuri nimetty eläkesäästö kyllä? Eikä sitten ole sama lisätä, että kaikki varallisuus vaikuttaa kansaneläkkeeseen? Minusta nykyinen tilanne on ihan hyvä.
Systeemin pyramidiluonteen näkee parhaiten pakottamisessa. Mulla on otteen mukaan noin 4000 EUR/kk eläke tulossa, johon en usko monestakaan eri syystä. Sen lisäksi mulla on suunnilleen yhtä suuri yksityinen lisäeläke, joka on oikeasti omaisuuttani, ja jonka voin nostaa aikanaan kerralla pois. Ja sen lisäksi mulla on kymmenien miljoonien nettovarallisuus. Minkä takia mun pitää pakkomaksaa TYELiä firmani kautta? Miksi? Se 4000 EUR/kk eläke, jonka saamiseen en edes usko, on täysin tarpeeton. Miksi on pakko elättää teitä, vaikkei tarvitse teitä yhtään mihinkään? Miksi?
Suomen eläkkeiden kestävyydessä ei oli huolia jos eläkejärjestelmän sijoituskulut olisivat yhtä pienet ja sijoitustuotot Ruotsin tasolla… Tätä järjestelmää hallinnoi sukupolvi jonka juuret ovat sosialisessa menneisyydessä ja heidän ainoa oikea huoli on oma palkkansa tästä järjestelmästä ja oma lähestyvä eläke . Kaikki ehdotukset ja todistetusti toimivat ratkaisut länsinaapurissa kuitataan ”kansankapitalismi pyrkimyksellä”, mikä taas on paljon toimivampia ratkaisu kun nykyinen sosiaalijärjestelmä
”jo karttuneet ja maksussa olevat eläkkeet pitäisi jatkossa rahoittaa suoraan verovaroin, mikä nostaisi veroasteita huimasti”
Mihin tämä olettamus perustuu? Jo nyt järjestelmän ytimessä on se, että nykyiset työntekijät maksavat eläkeläisten eläkkeitä – enemmän kuin omiaan.
”Ensimmäiseksi olisi selvää, että työeläkevaransa itse sijoittava ei enää olisi oikeutettu kansaneläkkeeseen. Ei liene kenenkään toive, että epäonnistuneet sijoitukset kuitattaisiin yhteiskunnan varoilla. (Sivumennen todettuna sama argumentti pätee myös ajankohtaisemmin yrittäjien eläketurvan kohdalla: itse sijoittamisen riskejä ei voi siirtää yhteiskunnan vastuulle, vaikka pohjoismainen hyvinvointivaltio olemmekin.”
Kaikkea tätä tapahtuu jo; Sijoittamisen riskejä on siirretty yhteiskunnan vastuulle. Jos joku ei tule toimeen, niin kuuluuko yhteiskunnan ottaa selvää, mistä se johtuu, ennen kuin tulee avuksi? Nykyisin näin ei tehdä.
Inflaatiota ei oteta huomioon laskelmissa, koska se vaikuttaa aivan kaikkeen, mutta sitä on vaikea ennakoida.
”Jos työeläkemaksua vastaava summa annettaisiin työntekijän itse sijoitettavaksi, tuon summan pitäisi tietysti olla kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen. Lisäksi työnantajan maksama osuus – ja sijoitettava lisäsumma – on vain vajaat 18 prosenttia bruttopalkasta, loput eläkemaksusta työntekijä maksaa jo nyt itse.”
Jos työntekijä ei saa työeläkemaksua nettona käteen, niin miksi ihmeessä sitä pitäisi verottaa?
Vajaat 18% bruttopalkasta olisi mainio summa sijoittaa kuukaudessa, ei mitään ”vain”. Suurin osa ihmisistä ei saa sijoitettua 10% nettopalkastaan. Ruotsin mallissa voi valita, haluaako sijoittaa itse vai antaako maksunsa muiden sijoitettavaksi.
”Olettama esimerkiksi 7–8 prosentin vuosituotosta koko säästämisajalta edellyttäisi käytännössä pelkkiä osakesijoituksia. Ulkopuolisten sijoituspalveluiden käyttämisestä ei kannata silloin uneksia, koska palvelujen kulut alentaisivat tuotto-odotusta merkittävästi. Sijoitusten hajautus olisi myös minimaalinen eikä yksityinen sijoittaja tietenkään pääsisi sijoittamaan tehokkaasti esimerkiksi kiinteistöihin tai pääomarahastoihin – hedge fundeista puhumattakaan.”
Ulkopuolisten sijoituspalveluiden maksut ovat ilmeisesti pienempiä kuin Telassa voidaan kuvitellakaan. Hajautuksessakaan ei ole ongelmaa. Yksityinen sijoittaja pääsee sijoittamaan sekä kiinteistöihin että pääomarahastoihin – ja hedge fundeihin. Nyt ollaan 2020-luvulla, ei 2000-luvulla.
”hyöty pienen siivun sijoittamisesta on joka tapauksessa keskimääräisellä työntekijällä vähäinen. Lisäksi pienet sijoitukset merkitsevät aina suhteellisesti suurempia kuluja.”
Niin, ehkä sen keskimääräisen työntekijän kannattaa luottaa Telaan. Mutta onko valinnanvapaus liikaa vaadittu? Pienet sijoitukset voivat olla suuria tehokkaampia, koska yksityisellä sijoittajalla ei ole samanlaisia sääntöjä ja rajoituksia kuin Telalla. Aina, kun Tela tekee sijoituksia, sen täytyy harkita ajoitusta, koska kokoluokka voi heiluttaa osakkeen hintaa. Piensijoittaja voi tehdä, mitä huvittaa. Vastuun ottaminen omasta eläkekertymästä kiinnostaisi kovin, jos se vain olisi mahdollista.
*Taitaa Sokalta itseltään unohtua rahan aika-arvo palkansaajan näkökulmasta. Miksi ihmeessä maksaisin mielummin 30 vuotta eläkejärjestelmään saadakseni siitä hiluja takaisin eläkepäivinä, kun voisin tuon ajan sijoittaa vain ja ainoastaan itselleni? Kova on myös luotto ”ammattilaisiin”, joista suurin osa ei tutkitusti voita indeksiä.
*Kommentista poistettu epäasiallista kielenkäyttöä, pidetäänhän keskustelu asiallisena!