Siirry sisältöön

Kovaa porua konsensuksesta

Kun vaalit lähestyvät, alkaa julkisessa keskustelussa näkyä sekä poliittisia että yksilöllisiä irtiottoja. Vaalimenestyksen takia on pakko erottautua muista ehdokkaista ja erityisesti saada näkyvyyttä, mielellään omaan suuntaan ajattelevissa äänestäjissä.

Eräs poliittinen episodi nähtiin, kun pääministeri Stubb kyseenalaisti konsensuksen tarpeellisuuden päätösten kyytipoikana. Tämän lausunnon ehätti kiistämään sekä valtiovarainministeri Rinne, että eläkkeelle jäänyt Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Lasse Laatunen. Molemmat syyttivät Stubbia siitä, että tämä ei tunne asioita, mistä puhuu. Stubb vakuutti tuntevansa ja otti esimerkiksi eläkeuudistuksen, jonka taakse Akava keskusjärjestönä ei liittynyt.

Sanonpa tämän nyt selvästi: suomalainen eläkejärjestelmä on konsensuksen kukkanen. Myös eläkeuudistus. Huolimatta sitä kohtaan tiuhaan esitettyä kritiikkiä, se on elänyt ajassa aktiivisesti ja myötäillyt työelämän muutosta huomioiden samalla keski-iän kasvun, rahoitustasapainon sekä eläkkeen riittävyyden. Se syntyi ja sitä on ylläpidetty konsensuksen hengessä.

Yhteinen tarve

Eläkekonsensus – eli yhteisymmärrys – syntyi aikoinaan yhteisestä tarpeesta. Suomalainen elinkeinoelämä tarvitsi pääomia, jotka hoidettiin eläkevarojen takaisinlainauksella. Palkansaajat taas tarvitsivat työeläkkeen, joka olisi turvassa odottamassa vanhuuden varalle.

Kun Suomessa ei ollut suuria kansallisia pääomia, eläkkeiden rahoitus turvattiin suoraan työnantajien ja palkansaajien maksamilla työeläkemaksuilla. Ja kun rahavirta kulkee edelleen näiden tahojen kautta, on ollut luontevaa neuvotella varoista työmarkkinajärjestöjen kesken. Moni pitää tätä korporaatioiden ylivaltana, mutta kyse ei ole verovaroista vaan suoraan palkan päälle aiheutuneista työn kuluista.

Stubbin mukaan eläkeuudistus ei täytä konsensuksen tunnusmerkkejä, koska Akava ei hyväksynyt ratkaisua. Akavalle tärkeä niin sanottu eläkkeen superkarttuma ei sisältynyt eläkeratkaisuun, ja siksi Akava ei voinut hyväksyä ratkaisua.

Onko eläkeuudistus konsensuksen tulos?

Onko eläkeuudistus siis konsensuksen tulosta vai ei? Kysymys on lähinnä teoreettinen. Akava on kuitenkin mukana lainvalmistelussa edelleen. Enkä ole tavannut juurikaan tahoja, joiden mielestä oli erittäin huono asia saada eläkeratkaisu aikaan.

Konsensuksen voima on tuloksissa. Vaikka ratkaisut ovatkin useimmiten kompromisseja, eivätkä jonkin osapuolen kirkkaan tavoitteen saavuttamisen riemuvoittoja. Tässä piilee konsensuksen ydin. Konsensuksen tulos on kaikille siedettävissä oleva ratkaisu. Konsensuksen tuloksessa jää vähän voittajia, mutta mikä tärkeämpää, vielä vähemmän häviäjiä. Pienessä maassa se on yhtenäisyyden perusta.

Kommentit

Vastaa


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kirjoittaja

Nikolas Elomaa

Edunvalvontajohtaja (2013-2022)