Siirry sisältöön

Työmarkkinaratkaisu vahvistaa eläketurvaa

Kun julkisuudessa on viime päivät arvioitu työmarkkinaosapuolten tuoretta neuvottelutulosta, eniten huomiota on aiheellisesti saanut historiallinen työajan pidennys ja pitkään kiistakapulana ollut paikallinen sopiminen. Työajan pidentäminen 24 tunnilla tarkoittaa karkeasti kolmea työpäivää. Yhden työpäivän hinta on alasta riippuen noin 0,4 %.

Saavutetussa ratkaisussa työeläkemaksun työnantajan osuutta vähennetään tämän saman kolmen työpäivän suuruinen määrä. Vähennys tehdään kolmessa vuodessa niin, että palkansaajan osuus samalla kasvaa yhteensä 1,2 %. Muutos on suuri ja vaikuttaa palkansaajien ostovoimaan heikentävästi, mutta toisaalta vaikuttaa osaltaan työnantajien mahdollisuuksiin palkata lisää työntekijöitä. Työeläkkeen perusta on työ.

Merkittävää muutoksessa on, että samalla työmarkkinajärjestöt sopivat työeläkemaksujen tasosta vuoteen 2021 saakka. Näin turvataan eläkemaksujen kertymistä ja rahastointia tulevaa varten. Huomioitavaa on, että osapuolet eivät siis sopineet rahastojen purkamisesta; EMU-puskuriin ei nyt kosketa, vaan varat turvataan eläkeuudistuksessa sovitun mukaisesti eläketurvan toimeenpanoa varten.

Kokonaisuutena ratkaisu on looginen ja vahvistaa edelleen vuonna 2017 voimaan tulevaa eläkeuudistusta. Työmarkkinajärjestöt ovat osoittaneet omalta osaltaan vastuullisuutensa ansioon sidotun sosiaaliturvan huoltajina.

Palkansaajien hallintopaikat eläkeyhtiöissä lisääntyvät

Toimittaja Olli Ainola (Iltalehti 29.2.2016) kommentoi tuoreeltaan kolumnissaan neuvottelutuloksen myötä eläkeyhtiöissä tapahtuvaa “vallanvaihdosta”. Neuvottelutuloksessa työnantajien valitsemien jäsenten määrä vähenee ja vastaavasti palkansaajien määrä lisääntyy. Suuresta dramatiikasta ei ole kyse: kun palkansaajien maksuosuus kasvaa, lisääntyvät myös hallintopaikat työeläkeyhtiöissä.

”Hallinnossa olevien henkilöiden ensisijainen tehtävä on huolehtia eläketurvan toimeenpanoon ja sijoitustoimintaan liittyvistä asioista.”

Hallinnossa olevat henkilöt ovat kuitenkin taustastaan riippumatta hallinnon vastuullisia jäseniä, joiden ensisijainen tehtävä on huolehtia eläketurvan toimeenpanoon ja sijoitustoimintaan liittyvistä asioista. Eivät hallinnon palkansaajista ja työnantajien edustajista nimetyt jäsenet käy työmarkkinaneuvotteluja hallituksissa.

Sitkeä kymmenen kuukauden neuvottelutyö on tuonut tulosta. Hallitus luopui pakkolaeista.Toivottavasti sopimus nyt toteutuu ja maahan saadaan työmarkkinarauha. Kaikki edellytykset nostaa Suomi taloussuosta on olemassa.

Vielä kun huolehditaan siitä, ettei eräiden eläkeläisjärjestöjen voimakkaasti ajama muutos indeksijärjestelmään toteudu, niin voimme suhteellisen pitkän aikaa olla rauhallisin mielin eläkevarojen riittävyydestä. Eläkevarathan eivät ole varattu vain nykyisille eläkeläisille, vaan myös tuleville!

Kommentit

Vastaa


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kirjoittaja

Nikolas Elomaa

Edunvalvontajohtaja (2013-2022)