Siirry sisältöön

Eläkeroastissa hiillostettiin vastauksia vastuullisilta

Millaisia näkemyksiä kuultiin työeläkejärjestelmän luotettavuudesta, kestävyydestä ja eläkevarojen sijoittamisesta, kun vastuullisia hiillostettiin Eläkeroastissa toukokuussa? Ekonomisti Heikki Pursiainen hiillosti eläkkeiden riittävyydestä, rahoituksesta ja sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorantaa, Varman varatoimitusjohtaja Reima Rytsölää ja toimitusjohtajaamme Suvi-Anne Siimestä. Eläkeroast tuotettiin yhteistyössä Mustreadin kanssa.

Eläkeroastin esiintyjät
Eläkeroastin juonsi Anne Moilanen (vas.) ja roastaajana toimi Heikki Pursiainen. Roastattavina olivat Reima Rytsölä, Suvi-Anne Siimes ja Jarkko Eloranta. Media-analyysin veti Erkka Railo.

Eläkkeistä puhutaan monesti myös köyhyyden näkökulmasta, mutta samalla uutisista puuttuu kokonaiskuva. Niissä ei käsitellä eläkeläisten omaisuutta tai velkaantumista. Onko eläkeläisillä omaisuutta? Onko asuntolainat maksettu pois?

Kommenttipuheenvuorossaan toimituspäällikkö Marjo Ollikainen Talouselämästä totesi median kertovan asioista, joilla on vaikutusta Suomen talouteen. Eläkejärjestelmän kestäviä ratkaisuja on tuotu esiin, mutta järjestelmää on tarkasteltava jatkossakin toimivuuden näkökulmasta.

Tulisilta hiililtä jämäköitä vastauksia

Varsinaisen Eläkeroastin veti Heikki Pursiainen, joka aloitti hiillostamalla Jarkko Elorantaa työeläkejärjestelmän legitimiteetistä. Eloranta perusteli kotimaista työeläkejärjestelmää joustavuudella, läpinäkyvyydellä ja tasapuolisuudella.

-Meillä on yksi yhteinen järjestelmä, joka helpottaa työmarkkinoiden toimintaa ja on helppo palkansaajille. Työeläkevakuuttajien hallitusten toiminta on tiukasti säädeltyä ja tarkkaan valvottua, Eloranta painotti.

Eläkevarojen sijoitustuottoja pitää tarkastella pitkällä aikavälillä muistutti Reima Rytsölä omassa roastissaan. Hän ei lämmennyt ajatukselle Ruotsin hybridijärjestelmästä.

-Ruotsalainen järjestelmä ei ole toiminut hyvin. Ei siihen kannata siirtyä, sanoi Rytsölä ja puhui kotimaisen hajautetun järjestelmän hyödyistä, kuten työeläkevakuuttajien yhteisvastuusta ja sijoitusstrategioista sekä sijoitussalkkujen hajautuksesta.

-Eläkemenojen kasvu ei ole vain Suomen, vaan Euroopan sekä Yhdysvaltojen ongelma, huomautti Suvi-Anne Siimes, joka istui viimeisenä roastattavaksi.

-Sukupolvien välisessä oikeudenmukaisuus -keskustelussa pitäisi puhua siitä, miten Suomea tulisi huoltaa, jotta töitä riittää tulevaisuudessa. Ihmisiä huolettaa se, että onko sitä vakuutettua työtä, josta eläkettä voi kertyä, korosti Siimes.

Roastissa on kyse viihteellisestä, yleisölle suunnatusta esitystapahtumasta. Siinä asiaan vihkiytynyt kuittailija esittää lähtökohtaisesti hyväntahtoista verbaalikiusaa ennalta asetetuille kohteille. Roast on yksi ilmaisutapa muiden joukossa, siinä missä alustus, koulutus, konsertti tai stand up.