Siirry sisältöön

Työeläkevakuuttajien vakavaraisuus vahvistui edelleen kevään kuluessa

Kuluneen vuoden ensimmäinen puolisko on tuonut työeläkevakuuttajille hyviä sijoitustuottoja. Tämä näkyy myös työeläkevakuuttajien vakavaraisuudessa, joka jatkoi vahvistumistaan kevään kuluessa.

Työeläkevakuuttajien keskimääräinen vakavaraisuusaste eli eläkevarojen suhde vastuuvelkaan oli kesäkuun lopussa 127,1 prosenttia. Verrattuna maaliskuun lopun tilanteeseen, vakavaraisuus vahvistui puolella prosenttiyksiköllä (126,6 %).

Työeläkeyhtiöiden keskimääräinen vakavaraisuusaste kesäkuun lopussa oli 126,6 prosenttia, ja eläkekassojen ja -säätiöiden vakavaraisuus puolestaan 140,3 prosenttia. Luvut käyvät ilmi Finanssivalvonnan tänään julkaisemista finanssisektorin vakavaraisuustiedoista kesäkuun 2019 lopussa.

– Vuoden ensimmäinen puolisko on sujunut sijoitusmarkkinoilla hyvin suotuisissa tunnelmissa. Esimerkiksi työeläkeyhtiöiden sijoitustoiminnan nettotuotot vaihtelivat 5,1 ja 7,2 prosentin välillä. Hyvät tuotot vahvistavat myös vakavaraisuutta, kertoo matemaatikkomme Hanna Mäkinen.

Myös työeläkevakuuttajien vakavaraisuusasema vahvistui kevään kuluessa hieman. Vakavaraisuuspääoma kuvaa keskimääräistä vakavaraisuuspääoman suhdetta sijoitusten riskillisyyden perusteella määräytyvään vakavaraisuusrajaan. Vakavaraisuusasema kesäkuun lopussa oli 1,7 (maaliskuun lopussa 1,6). Työeläkevakuuttajien keskimääräinen vakavaraisuus on siis reilu puolitoistakertainen lain vaatimukseen nähden.

– Vahvasta alkuvuodesta huolimatta työeläkevakuuttajat arvioivat loppuvuoden tuotto-odotuksia alhaisiksi. Vahvan vakavaraisuuden ansiosta ala on kuitenkin valmis kestämään pienet notkahduksetkin sijoitusmarkkinoilla, Mäkinen toteaa.

Finanssivalvonnan raportissa työeläkevakuuttajiin luetaan yksityisalojen työeläkevakuuttajat eli työeläkeyhtiöt, eläkekassat ja -säätiöt, joita vakavaraisuussääntely koskee. Olemme päivittäneet myös sivuiltamme löytyvät vakavaraisuustilastot tuoreiden lukujen mukaisiksi.