Siirry sisältöön

Yksityisalojen työeläkevakuuttajien vakavaraisuus vahvistui hieman

Työeläkevakuuttajien sijoitusvuosi on jatkunut vahvana loppukesän ja alkusyksyn aikana. Tämän myötä myös yksityisalojen työeläkevakuuttajien vakavaraisuus on vahvistunut edelleen hieman. Keskimääräinen vakavaraisuusaste eli eläkevarojen suhde vastuuvelkaan oli syyskuun lopussa 127,5 prosenttia. Vakavaraisuus vahvistui vajaalla puolella prosenttiyksiköllä kesäkuun lopun tilanteeseen verrattuna (127,1 %).

Työeläkeyhtiöiden keskimääräinen vakavaraisuusaste syyskuun lopussa oli 127,0 prosenttia. Eläkekassojen ja -säätiöiden keskimääräinen vakavaraisuusaste oli puolestaan 140,2 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Finanssivalvonnan eilen julkaisemista finanssisektorin vakavaraisuustiedoista syyskuun 2019 lopussa.

– Kulunut vuosi on sujunut sijoitusmielessä varsin hyvin, ja työeläkevakuuttajien tuotot ovat pitkin vuotta olleet hyvällä tasolla. Hyvät sijoitustuotot näkyvätkin vahvistuneena vakavaraisuutena, toteaa matemaatikkomme Hanna Mäkinen.

Työeläkevakuuttajien vakavaraisuusasema sen sijaan koki pienen notkahduksen. Vakavaraisuusasema kuvaa keskimääräistä vakavaraisuuspääoman suhdetta sijoitusten riskillisyyden perusteella määräytyvään vakavaraisuusrajaan. Vakavaraisuusasema syyskuun lopussa oli 1,6 (kesäkuun lopussa 1,7).

– Vaikka työeläkevakuuttajien vakavaraisuuspääoma onkin kasvanut, on sijoitusten vaatimien riskipuskureiden määrä kasvanut suhteessa enemmän. Tästä johtuu vakavaraisuusaseman pienentyminen, kertoo Mäkinen.

– Keskimääräinen vakavaraisuus on kuitenkin edelleen noin puolitoistakertainen lain vaatimukseen nähden, Mäkinen huomauttaa.

Finanssivalvonnan raportissa työeläkevakuuttajiin luetaan yksityisalojen työeläkevakuuttajat eli työeläkeyhtiöt, eläkekassat ja -säätiöt, joita vakavaraisuussääntely koskee. Olemme päivittäneet myös sivuiltamme löytyvät vakavaraisuustilastot tuoreiden lukujen mukaisiksi.