Siirry sisältöön

Totuuksia koirista ja eläkkeistä

Mihin ravintolaan Porvoossa voisi mennä koiran kanssa? Lyhyt kysymys sai aikaan runsaan keskustelun eräässä porvoolaisessa Facebook-keskusteluryhmässä.

Ennen kuin minuutti oli kulunut, kysyjä sai vastauksen: ”Koiria ei saa viedä ravintolaan”. Tieto esitettiin vakuuttavasti totuutena, joka ei palaisi tulessakaan. Muotoilin somessa kerrottuun totuuteen vastakysymyksen: ”Millä perusteella koiria ei saa viedä ravintolaan?”.

Kymmenen minuutin kuluttua keskusteluryhmä oli jakaantunut niihin, jotka vastustivat koirien viemistä ravintolaan ja niihin, joiden mielestä saa viedä. Sadasta osallistujasta kolme oli vastannut alkuperäiseen kysymykseen niistä porvoolaisista ravintoloista, joihin koiran kanssa saa mennä.

Myös hieman niin sanotusti vakavampia yhteiskuntaan liittyviä keskusteluja käydään samalla tarmolla ja ehdottomia totuuksia esittäen Twitterissä, Facebookissa ja iltapäivälehtien sähköisillä sivuilla. Keskustelua saa ja pitää käydä, mutta olisi hienoa, jos totuudet ja niiden perustelut olisivat oikeastikin totta. Myös eläkkeistä saa lukea tämän tästä erilaisia totuuksia somessa. Esimerkiksi Ruotsin eläkejärjestelmän hienoista puolista. Kävin vastikään kuulemassa Ruotsissa valmisteilla olevista kehitysajatuksista sikäläiseen eläkejärjestelmään.

”Ruotsissa saa oikeasti sijoittaa eläkevaroistaan vain hyvin pienen osan.”

Somessa kerrotaan, että Ruotsissa on hienoa, kun siellä ihminen saa itse sijoittaa eläkevarojaan. Tämän kertojat ehkä ajattelevat, että yksilön harjoittama sijoittaminen jo sinällään on ideologisesti se paras juttu. Ei siinä mitään. Mutta mitä Ruotsissa oikein tapahtuu? Ruotsissa saa oikeasti sijoittaa eläkevaroistaan vain hyvin pienen osan. Sijoitusmahdollisuuden saavista uusista palkansaajista vain noin prosentti käyttää mahdollisuutta nykyisin hyväkseen. Muut antavat yleisen rahaston tehdä tämän työn puolestaan. Lisäksi näitä eläkevaroja sijoittavia yksityisiä rahastoja on ryhdytty karsimaan rajusti, koska niiden hallinnossa ja varojen käytössä on epäselvyyksiä. Myös kuluttajaviranomaista nämä rahastot työllistävät runsaasti. Perusteeksi Suomessa esitetylle vaatimukselle kuitenkin riittää se, että koska Ruotsissa on tehty jotakin, sen on pakko olla hyvä asia ja niin pitäisi tehdä myös Suomessa.

Somessa törmää usein myös vaatimukseen, että ”Eläkekatto pitää saada myös Suomeen”. Vaatimuksen taustalla on yleensä kokemus siitä, että ei ole reilua, että joku saa huomattavasti suurempaa eläkettä kuin vaatija itse, tai hänen edustamansa porukka. Mieluusti omalle porukalle pitäisi saada enemmän. Perusteeksi tälle vaatimukselle riittää se, että myös Ruotsissakin on sellainen. Vaatimus sinällään on ymmärrettävä ja ihan yhtä oikeutettu kuin minkä tahansa muunkin porukan vaatimukset. Mutta siitä perusteesta. Kertomatta jää (tai ei tiedetä tai halutakaan tietää), että Ruotsin eläkekatto ei koske koko eläkettä, vaan vain kaikille yhteistä työeläkeosaa. Merkittävin työeläkkeen osa Ruotsissa eläkkeessä on myös työmarkkinaosapuolten työehtosopimuksissa neuvottelema toimialakohtainen eläke, jossa ei ole eläkekattoa. Tämän osan merkitys on korostunut jatkuvasti osittain perusosaan säädetyn eläkekaton takia.

Mutta palataan totuuksiin koirista. Kahden tunnin kuluttua porvoolaissivuston keskustelussa oli 286 kommenttia. Pikainen analyysi osoitti, että ne, jotka tykkäsivät eläimistä, olivat sitä mieltä, että koiran saa viedä ravintolaan. Ne, jotka eivät pitäneet eläimistä, eivät sallineet koiria ravintolaan. Totuus, eli saako vai ei viedä ravintolaan, määriteltiin keskustelijan oman mielipiteen kautta.

Somekaava koira- ja eläketotuuksien osalta voidaan laatia seuraavan kaavan mukaisesti:

Koirat

  • pidän koirista, joten koiran saa viedä ravintolaan
  • en pidä koirista, joten sitä ei saa viedä ravintolaan

Joten: oma mielipide = totuus.

Eläkkeet

  • kannatan yksityistä sijoitustoimintaa, joten omia eläkevaroja pitää saada sijoittaa myös Suomessa, koska Ruotsissakin saa.
  • eläkekatto tuntuu minusta oikealta, joten se pitää saada Suomeenkin, koska Ruotsissakin on.

Kaava: oma mielipide = totuus, koska Ruotsi.

*

Ai niin. Se oikea totuus koirista ravintoloissa: yksi keskustelija vaivautui oikeasti selvittämään, että vuonna 2012 muutettiin elintarvikelain mukaista asetusta. Asetuksen muutoksella ravintola voi itse päättää, salliiko se koirien pääsyn ravintolan tarjoilutiloihin. Keittiöön koiraa ei saa viedä.

Kommentit

Vastaa


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kirjoittaja

Nikolas Elomaa

Edunvalvontajohtaja (2013-2022)