Siirry sisältöön

Yksityisalojen työeläkevakuuttajien vakavaraisuus ennätyskorkealla

Kuluva vuosi on sujunut suotuisissa merkeissä niin sijoitustoiminnan kuin vakavaraisuuden osalta. Yksityisalojen työeläkevakuuttajien keskimääräinen vakavaraisuusaste eli eläkevarojen suhde vastuuvelkaan nousi syyskuun lopussa kaikkien aikojen korkeimmalle tasolleen ollen 134,8 prosenttia. Kesäkuun lopun tilanteeseen verrattuna vakavaraisuus vahvistui yhdellä prosenttiyksiköllä (133,8 %).

Työeläkeyhtiöiden keskimääräinen vakavaraisuusaste syyskuun lopussa oli 134,2 prosenttia, ja eläkesäätiöiden ja -kassojen puolestaan 152,2 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Finanssivalvonnan tänään julkaisemista finanssisektorin vakavaraisuustiedoista koskien syyskuun 2021 loppua.

– Vaikka vuoden kolmas vuosineljännes tarjosi vaihtelevia tuottoja osakemarkkinoilla, kasvoivat kaikkien työeläkevakuuttajien hallinnoimat työeläkevarat noin neljällä miljardilla eurolla alkusyksyn aikana. Hyvien tuottojen ansiosta myös vakavaraisuus jatkoi vahvistumistaan, toteaa matemaatikkomme Hanna Mäkinen.

Vakavaraisuuden toinen keskeinen tunnusluku, vakavaraisuusasema, pysyi samalla tasolla kuin edellisen vuosineljänneksen lopulla ollen 1,8. Vakavaraisuusasema kuvaa keskimääräistä pääoman suhdetta sijoitusten riskillisyyden perusteella määräytyvään vakavaraisuusrajaan. Käytännössä työeläkevakuuttajien keskimääräinen vakavaraisuus on tällä hetkellä yli puolitoistakertainen lain vaatimukseen nähden.

Vakavaraisuussääntely koskee vain yksityisalojen työeläkevakuuttajia eli työeläkeyhtiöitä, eläkekassoja ja -säätiöitä. Siksi Finanssivalvonnan raportissa ovat vain edellä mainitut toimijat mukana. Olemme päivittäneet myös omilta sivuiltamme löytyvät vakavaraisuustilastot tuoreiden lukujen mukaisiksi.