Siirry sisältöön

Janne Pelkonen pohtimassa vauvakadon merkitystä Radio Suomen Päivässä

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan Suomessa syntyi kuluvan vuoden tammi-elokuussa reilu kolme tuhatta lasta vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Mitä syntyvyyden aleneminen merkitsee yhteiskunnallemme? Yhteiskuntavaikuttamisen päällikkömme Janne Pelkonen keskusteli aiheesta eilen Radion Suomen Päivässä yhdessä Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirchin kanssa.

Pelkosen mukaan Suomen luonnollinen väestönlisäys on negatiivinen, sillä vuosittain meillä on noin 10 000 kuollutta enemmän kuin syntyneitä. Kuitenkin nettomaahanmuutto on pitänyt väkiluvun pienessä kasvussa. Huono uutinen oli, että pieni koronavauvabuumi ei jatkunut ja syntyvien määrä on taas laskusuunnassa.

Työvoimapula tietyillä aloilla on jo hyvin voimakas, joten uutta työvoimaa tarvitaan työperäisen maahanmuuton kautta. Pelkonen muistuttaakin, että syntyvyyden lisäämisen ohella on myös muita väestöpoliittisia keinoja, joilla yhteiskunnan väestörakennetta voidaan tasapainottaa. Niissä ei ole kyse yhden hallituskauden asioista, vaan ne edellyttävät pitkäaikaista strategiaa. Kyse ei myöskään ole yksinomaan valtakunnan politiikasta, vaan toimenpiteitä voidaan tehdä myös paikallisesti. Pelkonen mainitsee esimerkkinä Etelä-Pohjanmaan, jossa on juuri tehty strateginen päätös maakunnan työperäisen maahanmuuton lisäämisestä.

Mikäli Suomen väkiluku jossain vaiheessa lähtisi laskuun, kuten nykymenolla näyttäisi tapahtuvan, vaikuttaisi se Pelkosen mukaan eniten työikäisiin – niihin, jotka pitävät hyvinvointivaltiota pystyssä. Tärkeää onkin pitää työikäinen väestö mahdollisimman koulutettuna, työkykyisenä ja terveenä, Pelkonen painottaa.

Radion Suomen Päivän eilinen lähetys on kuunneltavissa Yle Areenassa. Pelkosen ja Rotkirchin haastattelu alkaa noin ajassa 7:18.