Siirry sisältöön

Työeläketurvan kattavuus on yhä tärkeämpää, sanoo Pelkonen Ykkösaamussa

Kuinka hyvin eläkejärjestelmämme huomioi erilaiset yrittäjät tai varttuneemmat työelämässä jatkajat? Kysymystä käsiteltiin tänään Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, jossa yhteiskuntavaikuttamisen päällikkömme Janne Pelkonen oli vieraana.

Yrittäjän eläkelain muutos, vuoden lopun eläköitymisaalto sekä toisaalta varttuneempien kasvavat työhalut ovat puhuttaneet vuodenvaihteessa. Näitä aiheita käsiteltiin Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa, jossa haastateltavana oli Pelkosen kanssa työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtaja Carl Pettersson.

Erilaisten työnteon muotojen huomioiminen yhä tärkeämpää

Vuoden alusta voimaan astunut yrittäjän eläkelain muutos tarkentaa yrittäjän eläkemaksun perustana olevan työtulon arviointia.

”Yrittäjien eläkelain uudistus onnistui siinä, että muutoksella saadaan parempia työeläkkeitä ja parempaa sosiaaliturvaa sekä kestävämpää rahoituspohjaa eläkkeille. Kyse ei alun perinkään ollut kaiken ratkaisevasta hopealuodista, vaan eräänlaisesta osaparannuksesta”, arvioi Pelkonen haastattelussa.

Yksinyrittäjien määrä ja esimerkiksi alustatyö ovat 2000-luvulla kasvaneet merkittävästi. Pelkonen pitää huomionarvoisena asiana suomalaisen työeläketurvan kattavuutta. Kuitenkin siinä missä palkansaajalla työeläkevakuuttamisen alaraja on noin 60 euroa kuukausiansioita, yrittäjällä alaraja on paljon korkeampi. Eikö kaiken työn olisi syytä olla työeläkevakuuttamisen piirissä? Tätä Pelkonen pohtisi yrittäjäeläkkeiden kehittämisessä.

Eläketurva mahdollistaa joustavan työssä jatkamisen

Työeläkevakuuttajissa nähtiin vuoden 2022 loppupuolella eläköitymisaalto.

”Työnteko eläkkeellä on jonkin verran yleistynyt ja varttuneimpien työllisyysasteet ovat korkeimmalla tasolla koskaan. Suurin osa jatkaa työn mielekkyyden, harva toimeentulovaikeuksien takia”, kuvasi Pelkonen.

Eläketurva tarjoaa Pelkosen mukaan hyvin vapauksia rakentaa työuran loppuvuosista mieleiset: osittainen varhennettu vanhuuseläke mahdollistaa työn teon hyvin joustavasti, eläkeikä on joustava, ja eläkkeeltä voi palata työelämään ja kerryttää lisää eläkettä.

Myös Pettersson näkee työuriaan jatkavissa eläkeläisissä suuren potentiaalin, joka voi osaltaan ratkaista työvoimapulaa eri aloilla. Hän kiinnittäisi entistä enemmän huomiota muun muassa työnkuvien muokkaamiseen.

Miltä työuran ja sen loppuvuosien kuuluu näyttää? Tässä tarvittaisiin Pelkosen mukaan asennemuutosta.

Ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa, Pelkosen ja Petterssonin haastattelu kohdasta 24:00 eteenpäin.