Siirry sisältöön

Yksityisalojen työeläkevakuuttajien vakavaraisuudessa pieni notkahdus alkuvuoden aikana

Kuluva vuosi alkoi rahoitusmarkkinoilla epävarmoissa tunnelmissa, joskin myönteisiäkin merkkejä ja kehitystä oli nähtävissä. Vaikka yksityisalojen työeläkevakuuttajien sijoitustuotto oli vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä positiivinen, laski toimijoiden keskimääräinen vakavaraisuusaste 126,8 prosenttiin. Vakavaraisuusaste kuvaa eläkevarojen suhdetta vastuuvelkaan. Vuoden 2022 lopussa vakavaraisuusaste oli 126,9 prosenttia, joten laskua tuli 0,1 prosenttiyksikköä.

Työeläkeyhtiöiden keskimääräinen vakavaraisuusaste maaliskuun 2023 lopussa oli 126,4 prosenttia, eläkesäätiöiden ja -kassojen puolestaan 141,8 prosenttia. Luvut käyvät ilmi Finanssivalvonnan eilen julkaisemista tiedoista koskien finanssialan vakavaraisuutta.

– Toimijoiden vakavaraisuus on edelleen vahva, vaikka pientä notkahdusta alkuvuoden aikana tulikin. Finanssivalvonnan arvion mukaan yksityisalojen työeläkevakuuttajien riskinkantokyky sijoitusomaisuuden negatiivisia arvonmuutoksia kohtaan on edelleen vakaalla tasolla, toteaa matemaatikkomme Hanna Mäkinen.

– Toinen vakavaraisuutta kuvaava keskeinen tunnusluku, vakavaraisuusasema, pysyi edelleen 1,7:ssä eli samalla tasolla, missä se on ollut viime vuoden maaliskuusta lähtien. Luku tarkoittaa sitä, että työeläkevakuuttajien vakavaraisuus on yli puolitoistakertainen lain vaatimukseen nähden, Mäkinen jatkaa.

Vakavaraisuusasema kuvaa työeläkevakuuttajien keskimääräistä pääoman suhdetta sijoitusten riskillisyyden perusteella määräytyvään vakavaraisuusrajaan.

Vakavaraisuussääntely koskee vain yksityisalojen työeläkevakuuttajia eli työeläkeyhtiöitä, eläkekassoja ja -säätiöitä. Siksi Finanssivalvonnan raportissa ovat vain edellä mainitut toimijat mukana. Olemme päivittäneet myös omilta sivuiltamme löytyvät vakavaraisuustilastot tuoreiden lukujen mukaisiksi.