Yksityisalojen työeläkevakuuttajien vakavaraisuus jatkoi vahvistumistaan kevään aikana
Työeläkesijoitusten positiivinen kehitys jatkui vuoden toisella neljänneksellä. Samoin positiivista kehitystä tapahtui yksityisalojen työeläkevakuuttajien vakavaraisuudessa: alan keskimääräinen vakavaraisuusaste oli kesäkuun lopussa 128,5 prosenttia. Vastaava luku oli maaliskuun lopussa 128,1 prosenttia, joten vakavaraisuus vahvistui vajaalla puolella prosenttiyksiköllä.
Vakavaraisuusaste kuvaa työeläkevakuuttajien hallinnoimien eläkevarojen suhdetta niiden vastuuvelkaan. Työeläkeyhtiöiden keskimääräinen vakavaraisuusaste kesäkuun 2024 lopussa oli 128,2 prosenttia, eläkekassojen ja -säätiöiden puolestaan 140,4 prosenttia. Luvut käyvät ilmi Finanssivalvonnan viime viikolla julkaisemista tiedoista koskien finanssialan vakavaraisuutta.
-Työeläkevarojen kasvu kuluvana vuonna on ollut pitkälti listattujen osakkeiden ansiota. Kasvaneet varat kasvattivat myös työeläkevakuuttajien vakavaraisuuspääomaa, mikä taas näkyy vahvistuneena vakavaraisuusasteena, toteaa matemaatikkomme Hanna Mäkinen.
Vakavaraisuuden toinen keskeinen tunnusluku, vakavaraisuusasema, säilyi alkuvuoden tasolla eli 1,6:ssa. Vakavaraisuusasema kuvaa työeläkevakuuttajien keskimääräistä pääoman suhdetta sijoitusten riskillisyyden perusteella määräytyvään vakavaraisuusrajaan. Käytännössä siis työeläkevakuuttajien vakavaraisuus oli yli puolitoistakertainen lain vaatimukseen nähden.
Finanssivalvonta on arvioinut myös työeläkevakuuttajien stressinkestävyyttä osakeshokkeja vastaan. Laskelmien mukaan työeläkevakuuttajat olisivat kestäneet osakesijoituksissa 32 prosentin tappiolliset tuotot kesäkuun 2024 tilanteessa. Alan parhaimmassa vakavaraisuustilanteessa vuoden 2021 lopussa, osakesijoituksissa olisi kestetty jopa 53 prosentin tappiot.
– Osakesijoitusten osuus on kuluvana vuonna noussut yksityisalojen työeläkevakuuttajien sijoitusallokaatiossa yli 50 prosenttiin. Kasvanut osakeriski on heikentänyt toimijoiden stressikestävyyttä osakesijoitusten arvon alenemista kohtaan, mutta on Finanssivalvonnan mukaan silti edelleen kohtuullisella tasolla, Mäkinen kertoo.
Vakavaraisuussääntely koskee vain yksityisalojen työeläkevakuuttajia eli työeläkeyhtiöitä, eläkekassoja ja -säätiöitä. Siksi Finanssivalvonnan raportissa ovat vain edellä mainitut toimijat mukana. Olemme päivittäneet myös omilta sivuiltamme löytyvät vakavaraisuustilastot tuoreiden lukujen mukaisiksi.
#vakavaraisuus