Siirry sisältöön

Yksityisalojen työeläkevakuuttajien vakavaraisuus vahvistui edelleen

Työeläkevarojen kasvun myötä myös yksityisalojen työeläkevakuuttajien vakavaraisuus on vahvistunut kolmannen vuosineljänneksen aikana.

Työeläkevakuuttajien keskimääräinen vakavaraisuusaste oli syyskuun lopussa 129,3 prosenttia, kun vastaava luku kesäkuun lopussa oli 128,5 prosenttia ja viime vuoden lopussa 126,7 prosenttia.
Vakavaraisuusaste kuvaa työeläkevakuuttajien hallinnoimien eläkevarojen suhdetta niiden vastuuvelkaan. Työeläkeyhtiöiden keskimääräinen vakavaraisuus oli 129,0 prosenttia, eläkekassojen ja -säätiöiden vakavaraisuus puolestaan 141,0 prosenttia. Luvut käyvät ilmi Finanssivalvonnan eilen julkaisemista tiedoista.

– Vallitsevasta geopoliittisesta epävarmuudesta huolimatta työeläkevarat ovat jatkaneet kasvuaan, mikä näkyy myös työeläkevakuuttajien vahvistuneena vakavaraisuutena. Vakavaraisuuspääoma onkin kasvanut kuluvana vuonna yhteensä 4,8 miljardia euroa, toteaa Telan matemaatikko Hanna Mäkinen.

Työeläkevakuuttajien sijoitustuotto kuluvana vuonna on ollut yhteensä 7,4 %, mikä on johtunut pitkälti osakesijoitusten hyvästä 11,2 %:n tuotosta. Osakesijoitusten paino on hieman laskenut kolmannella kvartaalilla, mutta on kuitenkin korkeammalla tasolla kuin vuoden 2023 lopussa.
– Myös työeläkevakuuttajien riskinkantokyky on kasvanut vakavaraisuuden vahvistumisen takia, Mäkinen kertoo.

Vakavaraisuusasema edelleen yli puolitoistakertainen lain vaatimukseen nähden

Vakavaraisuusasema oli syyskuun lopussa 1,6, millä tasolla se on ollut vuoden 2023 puolivälistä lähtien. Vakavaraisuusasema kuvaa työeläkevakuuttajien keskimääräistä pääoman suhdetta sijoitusten riskillisyyden perusteella määräytyvään vakavaraisuusrajaan. Vakavaraisuusasema vahvistui vakavaraisuusrajan kasvaessa vakavaraisuuspääomaa hieman hitaammin.

– Työeläkevakuuttajien vakavaraisuus on pysynyt edelleen yli puolitoistakertaisena lain vaatimukseen nähden, Hanna Mäkinen sanoo.

Vakavaraisuussääntely koskee vain yksityisalojen työeläkevakuuttajia eli työeläkeyhtiöitä, eläkekassoja ja -säätiöitä. Siksi Finanssivalvonnan raportissa ovat vain edellä mainitut toimijat mukana. Olemme päivittäneet myös omilta sivuiltamme löytyvät vakavaraisuustilastot tuoreiden lukujen mukaisiksi.