Siirry sisältöön

Todellisten tulojen huomioiminen yrittäjien eläkemaksussa saa työeläkealalta vahvaa tukea  

Yrittäjien eläkemaksun perusteena olevan YEL-työtulon muuttaminen teoreettisesta työtulosta kohti ansiopohjaisuutta on saanut työeläkealalla kannatusta jo pitkään. Siksi maan hallituksen linjaus yrittäjien eläkejärjestelmään tehtävistä muutoksista kuulostaa lupaavalta, toteaa Työeläkevakuuttajat Telan yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Janne Pelkonen.

Pääministeri Petteri Orpon hallitus linjasi eilen päättyneessä kehysriihessä, että yrittäjien eläkejärjestelmään valmistellaan käynnissä olevan selvityshankkeen valmistumisen jälkeen muutoksia siten, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy nykyistä selkeämmin yrittäjän todellisten tulojen mukaan.  

– Esimerkiksi omiin ansioihin pohjautuva työtulo voisi parhaimmillaan selkeyttää, joustavoittaa ja tehostaa yrittäjäeläkkeiden toimeenpanoa. Olemme työeläkealalla vahvasti sen kannalla, että nykyinen laskennallinen työtulo korvattaisiin ansiopohjaisella mallilla, Pelkonen toteaa. 

Lisäksi muutos voisi parantaa yrittäjien luottamusta koko eläkejärjestelmään.  

– Yksi suurimmista ongelmista yrittäjien eläkejärjestelmässä on yrittäjien siihen kohdistama epäluottamus, jonka taustalla on monesti nykyisen YEL-työtulon jäykkyys ja vaikeaselkoisuus, Pelkonen arvioi. 

Digitalisaatio ja rekisteritiedon lisääntyminen mahdollistaisivat tänä päivänä aiempaa yhdenmukaisempia ja automaattisempia tapoja yrittäjän todellisen työtulon määrittämiseen. 

– Pohjimmiltaan ansiopohjainen YEL-työtulo reagoisi nykyistä reaaliaikaisemmin ansiotason muutoksiin. Näin myös yrittäjien YEL-maksut ajoittuisivat nykyistä paremmin suhteessa yrityksestä nostettuihin ansioihin, Pelkonen huomauttaa. 

Selvityshankkeen loppuun saattaminen tärkeää 

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti kuluvan vuoden alussa yrittäjän eläkelain selvityshankkeen, jossa on nimenomaan tarkoitus kartoittaa nykyisen työtulomäärittelyn ongelmia ja etsiä vaihtoehtoisia tapoja niiden ratkaisemiseksi. Selvityshenkilönä toimivan Jukka Rantalan toimikausi kestää marraskuun loppuun. 

– Arvostamme sitä, että selvityshenkilö saa rauhassa saattaa työnsä loppuun alkuperäisen tehtävänannon mukaisesti. Toimivia keinoja yrittäjien todellisten työtulojen määrittämiseen on olemassa ja valinta voidaan varmasti tehdä oikeudenmukaisella tavalla, Pelkonen toteaa.  

Lisätietoja: