Yksityisalojen työeläkevakuuttajien vakavaraisuus säilynyt vahvana
Yksityisalojen työeläkevakuuttajien vakavaraisuusaste heikentyi loppuvuoden lukemasta. Vakavaraisuus säilyi silti yli puolitoistakertaisena lain vaatimuksiin nähden.
Työeläkevakuuttajien keskimääräinen vakavaraisuusaste oli maaliskuun lopussa 128,7 prosenttia, kun vastaava luku vuoden 2024 lopussa oli 129,3 prosenttia. Vakavaraisuusaste oli kuitenkin korkeampi kuin vuosi sitten, jolloin se oli 128,1 prosenttia.
Vakavaraisuusaste kuvaa työeläkevakuuttajien hallinnoimien eläkevarojen suhdetta niiden vastuuvelkaan. Työeläkeyhtiöiden keskimääräinen vakavaraisuus oli 128,5 prosenttia, eläkekassojen ja -säätiöiden vakavaraisuus puolestaan 139,5 prosenttia. Luvut käyvät ilmi Finanssivalvonnan eilen julkaisemista tiedoista.
– Työeläkevakuuttajien osakesijoitusten tuotto jäi miinukselle ensimmäisen neljänneksen aikana muiden sijoituslajien kivutessa hienoisesti plussan puolelle. Vakavaraisuuspääoma laski alkuvuoden aikana noin 800 miljoonaa, toteaa Telan matemaatikko Hanna Mäkinen.
Vakavaraisuusasema edelleen yli puolitoistakertainen lain vaatimukseen nähden
Vakavaraisuusasema oli maaliskuun lopussa 1,6, millä tasolla se on ollut vuoden 2023 puolivälistä lähtien. Se on yli puolitoistakertainen lain vaatimuksiin nähden. Vakavaraisuusasema kuvaa työeläkevakuuttajien keskimääräistä pääoman suhdetta sijoitusten riskillisyyden perusteella määräytyvään vakavaraisuusrajaan.
– Työeläkevakuuttajien riskinkantokyky on pysynyt alkuvuoden epävarmasta toimintaympäristöstä huolimatta kohtuullisella tasolla, Hanna Mäkinen sanoo.
Vakavaraisuussääntely koskee vain yksityisalojen työeläkevakuuttajia eli työeläkeyhtiöitä, eläkekassoja ja -säätiöitä. Siksi Finanssivalvonnan raportissa ovat vain edellä mainitut toimijat mukana. Olemme päivittäneet myös omilta sivuiltamme löytyvät vakavaraisuustilastot tuoreiden lukujen mukaisiksi.