Janne Pelkonen analysoi väestön ikääntymistä keskusteluohjelmassa

20.04.2021

Väestön ikääntyminen on pinnalla kotimaan ja EU-tason keskustelussa. Yhteiskuntavaikuttamisen päällikkömme Janne Pelkonen oli kansanedustaja Kimmo Kiljusen vieraana AlfaTV:n Senioriseisake-ohjelmassa pohtimassa ilmiön vaikutuksia yhteiskunnassa ja Euroopassa laajemmin.

Väestön ikääntyminen on noussut uudella tavalla EU:n agendalla vihreän kirjan keskustelunavauksen myötä. Yhteiskuntavaikuttamisen päällikkömme Janne Pelkonen ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen keskustelivat aiheesta Kimmo Kiljusen isännöimässä Senioriseisake-ohjelmassa AlfaTV:llä.

Pidentyneet eliniät ovat hyvinvointiyhteiskuntien suuri saavutus, mutta nykyisellä väestökehityksellä ikäluokkien epäsopusuhta aiheuttaa haasteita taloudelle ja etuuksien ja palvelujen rahoittamiselle, ohjelmassa todetaan. Toisaalta vähemmälle huomiolle on jäänyt varttuneempien panos esimerkiksi lasten ja lastenlasten auttamisessa.

Pelkonen nostaa kuitenkin esille muutoksen, joka tulevaisuudessa koskettaa yhä useampia: Suvut pienevät, yhä harvemmalla lapsella on sisaruksia ja serkkuja. Ikäluokkien välistä sekoittumista ja vuorovaikutusta oman suvun ulkopuolella on yhteiskunnassa rohkaistava ja lisättävä.

Haastattelu on katsottavissa AlfaTV:n sivuilla.