Tela-blogi arvioi komission keskustelunavausta väestön ikääntymisestä

19.02.2021

Von Der Leyenin komissio kiinnittää huomion väestön ikääntymiseen uudella vihreän kirjan keskustelunavauksellaan. Yhteiskuntavaikuttamisen päällikkömme Janne Pelkonen arvioi, että aloitteessa suhtaudutaan väestökysymykseen liian kapeasti ja reaktiivisesti. Pelkonen kirjoittaa aiheesta Tela-blogissa ja nostaa Väestöliiton viime syksynä julkaistun asiantuntijaraportin malliksi kestävästä ja moniulotteisemmasta aiheen käsittelystä.

Vihreän kirjan kuulemisen jatkotyössä tulisi Pelkosen mukaan keskittyä ennakkoluulottomasti syntyvyyden edistämiseen ja aktiivisempaan kansallisen väestöpolitiikan tukemiseen EU-maissa. Väestötrendeihin voidaan vaikuttaa ja pitää pyrkiä vaikuttamaan.

”Suomessakin nuorten aikuisten lapsitoiveet ovat huomattavasti korkeammalla tasolla kuin toteutunut syntyvyys, mikä kertoo osaltaan siitä, että ilmiöön voi olla mahdollista vaikuttaa. Terveempi väestörakenne tukisi pitkällä aikavälillä työikäisten määrää suhteessa eläkeikäisiin sekä työn tuottavuuden positiivista kehitystä", Pelkonen kirjoittaa.

Tela-blogi: Komission uusi ikääntymisen vihreä kirja kaipaa modernia näkökulmaa