Siirry sisältöön

Väestöpoliittinen asiantuntijaraportti julkaistu nyt myös englanniksi

Syksyllä julkaistu Väestöliiton väestöpoliittinen asiantuntijaraportti on nyt julkaistu myös englanninkielisenä. Raportti sisältää asiantuntija-analyyseja Suomen väestökehityksestä ja Väestöliiton väestöpoliittiset suositukset. Käännetty raportti tarjoaa aineksia kansainväliseen väestökeskusteluun, jota EU-tasolla viritetään komission vihreän kirjalla ja sen kuulemisella. Myös me Telana olimme mukana raportin valmistelussa.

Väestörakenteen muutokseen ja muun muassa kaupungistumiseen liittyvien trendien myötä Suomen väestöpolitiikkaan kohdistuu suuria odotuksia. Tilanne on samanlainen lähes kaikissa Euroopan maissa. Von Der Leyenin komissio on avannut keskustelun väestön ikääntymisestä. Vihreän kirjan avoin kuuleminen jatkuu kevään ajan.

”Väestötrendeihin voidaan vaikuttaa ja pitää pyrkiä vaikuttamaan. Kansalaisten tukeminen lapsilukutavoitteidensa toteuttamisessa on hyvä esimerkki, työperäisen maahanmuuton kannustaminen toinen,” sanoo yhteiskuntavaikuttamisen päällikkömme Janne Pelkonen Väestöliiton tiedotteessa.

”Väestökehitys on aivan olennaista myös eläkkeiden rahoitukselle. Työssäkäyvän väestön määrä, hyvinvointi ja osallistuminen ratkaisevat osaltaan sen, kuinka saamme turvattua eläkkeet ja koko hyvinvointivaltion myös tuleville sukupolville,” kuvaa Pelkonen.

Englanniksi käännetty Suomen väestöraportti tarjoaa EU-tason keskusteluun case-esimerkin ja uutta väestöpoliittista ajattelua.

”Olennaista on, että haasteet ovat Euroopassa yhteisiä ja EU-tasolla pitää voida keskustella väestötavoitteista ja toisaalta myös sopeutumisesta, vaikka yksittäiset politiikkakeinot ovatkin jäsenvaltioiden toimivallassa. Vihreän kirjan kuulemisen jatkotyössä tulisi keskittyä ennakkoluulottomasti syntyvyyden edistämiseen ja aktiivisempaan kansallisten väestöpolitiikkojen tukemiseen. Vihreän kirjan avauksesta puuttuu täysin syntyvyyden edistämisen ja tavoitteiden näkökulma,” Pelkonen toteaa tiedotteessa.