Siirry sisältöön

Peräänkuulutamme EU:n ikääntymiskeskusteluun modernia näkökulmaa

Osallistuimme huhtikuun loppupuolella päättyneeseen EU:n komission avoimeen kuulemiseen ikääntymisen vihreästä kirjasta. Näkemyksiä haettiin muun muassa varttuneempien työllisyyden parantamiseen, eläkeläisköyhyyden vähentämiseen sekä laajasti väestön ikääntymisen vaikutuksiin.

Von Der Leyenin komissio on nostanut ikääntymisen tärkeäksi teemaksi.

– Komission kiinnittämä huomio väestön ikääntymiseen on kaivattua EU-politiikassa. Uudessa vihreän kirjan keskustelunavauksessa suhtaudutaan kuitenkin liian kapeasti ja reaktiivisesti väestökysymykseen, sanoo yhteiskuntavaikuttamisen päällikkömme Janne Pelkonen.

Pelkosen mukaan väestökehitystä ei pitäisi nähdä vain sopeutumisasiana, vaan tilausta on kokonaisvaltaiselle väestöpoliittiselle keskustelulle myös EU-tasolla.

– Vihreän kirjan kuulemisen jatkotyössä tulisi keskittyä aktiivisempaan kansallisen väestöpolitiikan tukemiseen EU-maissa ja ennakkoluulottomasti esimerkiksi syntyvyyden edistämiseen.

Pelkonen nostaa malliksi Väestöliiton Kestävän väestönkehityksen Suomi -ohjelman (2020), jossa käsitellään aihetta inhimillisen, ekologisen ja taloudellisen kestävyyden näkökulmista ja asetetaan konkreettisia tavoitteita.

Eläkepolitiikan osalta vihreä kirja ei Pelkosen mukaan sisällä juurikaan uusia näkökulmia.

– Vihreässä kirjassa esillä oleva lisäeläkkeiden edistäminen edustaa EU-tason pitkän linjan eläkepolitiikkaa ja on näkökulmana valitettavan kapea. Siinä ei huomioida työmarkkinoilla haavoittuvia väestöryhmiä parhaalla mahdollisella tavalla, Pelkonen sanoo.