Siirry sisältöön

Leikkaisitko mummosi eläkettä? SuomiAreenassa keskustellaan työeläkkeen tulevaisuudesta

Väestön ikääntyminen on tulevaisuushaaste, joka on jo todellisuutta. Kuinka turvaamme tulevaisuuden työeläkkeet, kun yhä useampi on eläkkeellä ja yhä harvempi töissä? Järjestämme yhdessä Eläketurvakeskuksen kanssa keskustelutilaisuuden SuomiAreenassa tiistaina 13.7. klo 13.00-13.45.

Keskustelu striimataan MTV:n studiolta, ja sen voit katsoa reaaliajassa tai tallenteena vaikkapa laiturin nokasta!

Leikkaisitko sinä mummosi eläkettä? -otsikon alla pureudutaan kysymyksiin, jotka pohdituttavat ja tulevat eteen ikääntyvässä Suomessa. Mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että työeläkkeet saadaan hoidettua tulevaisuudessa? Miten näihin tekijöihin voidaan vaikuttaa ja mihin niistä kannattaa yrittää vaikuttaa? Millaista vanhuudenturvaa haluamme rakentaa ikääntyvässä Suomessa? Nähdäänkö väestön ikääntyminen vain kielteisenä asiana?

Viheliäisiä ongelmia, vaikeita ratkaisuja?

Eläkejärjestelmien haasteet ovat vain yksi ikääntymisen seuraus. Väestö ikääntyy lähes kaikkialla, ja sillä on monia vaikutuksia yhteiskuntaan. Väestörakenteen muutokseen lisäsävyjä tuovat muut megatrendit, kuten ilmastonmuutos ja luontokato. Puhutaan niin sanotuista viheliäisistä ongelmista, jotka linkittyvät toisiinsa, eikä yhtä helppoa ratkaisua ole.

Teemaan tilaisuudessa johdattelee Sitran johtava asiantuntija Mikko Dufva. Maistiaisen Dufvan videotervehdyksestä voit katsoa alla tai ETK:n ja Telan YouTube-kanavilla.

Mitä sanovat ministeri, toimittaja, ekonomisti ja nuori aktivisti?

Mitä näkökulmia tulisi ottaa huomioon, kun etsitään ratkaisuja eläkkeiden turvaamiseksi tulevaisuudessa? Tilaisuudessa MTV:n studiolla aihetta kommentoi joukko asiantuntijoita yhteiskunnan eri alueilta:

  • Päättäjän näkökulman keskusteluun tuo sosiaali- ja terveysministerin saappaisiin astuva kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.).
  • Eläketurvan kysymyksiin johdattaa Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander. Ekonomistitaustainen Kiander on jo kauan tutkinut Suomen taloutta, yhteiskuntaa ja sosiaaliturvaa.
  • Maryan Abdulkarim on toimittaja, palkittu yhteiskunnallinen keskustelija ja taiteilija.
  • Jussi Ahokas on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n pääekonomisti.
  • Opiskelija ja aktivisti Ella Okko toimii nuorten rauhanryhmä Lennoneissa, jonka on perustanut konfliktinratkaisujärjestö CMI. Okko opiskelee filosofiaa, politiikkaa ja taloustiedettä Oxfordin yliopistossa Englannissa.

Tilaisuuden juontaa tietokirjailija sekä konsultointitoimisto ja ajatuspaja Nordic West Officen johtaja Anu Partanen.

Tilaisuuden alla julkaistaan Eläketurvakeskuksen eläkebarometri, jossa kansalaiset ottavat kantaa myös eläkkeiden rahoitusta koskeviin kysymyksiin.

Keskustelutilaisuus striimataan MTV-palveluun ja on katsottavissa siellä suorana sekä tallenteena. Osallistu jo keskusteluun Twitterissä: #eläkeareena

Lisätietoja tilaisuudesta:

Eläketurvakeskuksesta viestintäpäällikkö Matti Lumijärvi, puh 029 411 2488, matti.lumijarvi@etk.fi

Telasta viestintäpäällikkö Jenni Heino, puh 040 170 4656, jenni.heino@tela.fi