Siirry sisältöön

Tulevaisuudenkuvien tutkiskelu ja myönteinen tulokulma voivat olla tiemme paratiisin

Itselleni jää toisinaan tosi hyvä fiilis työasioista. Niin kävi myös viime torstaina: Tervetuloa Paratiisiin -tilaisuutemme rauhallisen myönteinen tunnelma kulki koko loppuviikon mukana.

Ilo on itselleni tärkeää polttoainetta. Samoin se, että voin tarkastella vaikeitakin asioita niin, että myös myönteinen näkökulma kulkee mukana. Minulta on kuitenkin monesti puuttunut arjen kautta avautuva sanoitus sille, miten ihmiset voisivat nähdä talouspolitiikan keskiössä usein olevat työllisyyden parantamisen ja tuottavuuden kasvattamisen keinot myönteisinä mahdollisuuksina myös oman elämänsä kannalta. Nehän tarkoittavat monien korvissa helposti vain työttömyysturvan heikentämistä tai sitä, että töissä pitäisi ehtiä tehdä lyhyessä ajassa vielä nykyistäkin enemmän.

Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen ja Helsingin yliopiston työelämäprofessori Vesa Vihriälä kiteyttivät asian Paratiisi-keskustelussamme tavalla, jota kannan tästä lähtien itsekin mukana.

Elina sanoi, että avain työllisyyden parantamiseen on siirtymissä: siirtymissä tehtävästä toiseen, sektorilta toiselle tai paikkakunnalta toiselle. Hänen mielestään niitä kaikkia tulisi tukea.

Vesa puolestaan täydensi, että kun yksi henkilö siirtyy toisiin tehtäviin, työtä vapautuu jossain kohtaa taloutta jollekin toiselle. Samoin käy silloin, kun yhteen tehtävään saadaan tekijä muualta, siis esimerkiksi työperäisen maahanmuuton avulla ulkomailta. Homma tulee silloin hoidettua, ja joku muu vapautuu tekemään toisenlaista, mahdollisesti tuottavampaa työtä jonkin muun tehtävän parissa.

Annammeko mahdollisuuden oivalluksille?

Kenenkään ei tietenkään tarvitse olla pakotetusti positiivinen. Murheita saa olla, ja pelko ja synkistyminenkin ovat sallittuja tunteita.

Poliittisessa keskustelussa voisi silti kokeilla nykyistä useammin myös myönteisiä lähestymistapoja. Ja sitä, että voisimme toisinaan myös ihan vain tunnustella ja tutkiskella erilaisia tulevaisuudenkuvia ja sitä, minkälaisilla eväillä niitä kohti voisi kulkea. Sellainen voi onnistuessaan synnyttää uusia oivalluksia ja syventää keskustelua.

Suosittelen siksi muitakin tahoja kokeilemaan asioita myönteisessä hengessä tarkastelevan seminaarin järjestämistä. Kokemuksemme mukaan tällaiselle lähestymistavalle on ajassamme selvästi sosiaalista tilausta.

*** *** ***

Tilaisuuden tallenne on katsottavissa alla ja YouTube-kanavallamme.

Kommentit

Vastaa

Kirjoittaja

Suvi-Anne Siimes

Toimitusjohtaja

#TelaKeskustelu