Siirry sisältöön

Eläkeareena 2021

Väestön ikääntyminen on tulevaisuushaaste, joka on jo todellisuutta. Kuinka turvaamme tulevaisuuden työeläkkeet, kun yhä useampi on eläkkeellä ja yhä harvempi töissä?

Järjestämme yhdessä Eläketurvakeskuksen kanssa keskustelutilaisuuden teemalla ”Leikkaisitko mummosi eläkettä?” SuomiAreenassa tiistaina 13.7.2021. Keskustelu striimataan MTV:n studiolta.

Leikkaisitko sinä mummosi eläkettä? -otsikon alla pureudutaan kysymyksiin, jotka pohdituttavat ja tulevat eteen ikääntyvässä Suomessa. Mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että työeläkkeet saadaan hoidettua tulevaisuudessa? Miten näihin tekijöihin voidaan vaikuttaa ja mihin niistä kannattaa yrittää vaikuttaa? Millaista vanhuudenturvaa haluamme rakentaa ikääntyvässä Suomessa? Nähdäänkö väestön ikääntyminen vain kielteisenä asiana?

Tilaisuus on katsottavissa alla ja YouTube-kanavallamme. Twitterissä käytyyn keskusteluun voi palata tunnisteella #eläkeareena

Mitä sanovat ministeri, toimittaja, ekonomisti ja nuori aktivisti?

Mitä näkökulmia tulisi ottaa huomioon, kun etsitään ratkaisuja eläkkeiden turvaamiseksi tulevaisuudessa? Tilaisuudessa MTV:n studiolla aihetta kommentoi joukko asiantuntijoita yhteiskunnan eri alueilta:

  • Päättäjän näkökulman keskusteluun tuo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.).
  • Eläketurvan kysymyksiin johdattaa Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander. Ekonomistitaustainen Kiander on jo kauan tutkinut Suomen taloutta, yhteiskuntaa ja sosiaaliturvaa.
  • Maryan Abdulkarim on toimittaja, palkittu yhteiskunnallinen keskustelija ja taiteilija.
  • Jussi Ahokas on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n pääekonomisti.
  • Opiskelija ja aktivisti Ella Okko toimii nuorten rauhanryhmä Lennoneissa, jonka on perustanut konfliktinratkaisujärjestö CMI. Okko opiskelee filosofiaa, politiikkaa ja taloustiedettä Oxfordin yliopistossa Englannissa.

Tilaisuuden juontaa tietokirjailija sekä konsultointitoimisto ja ajatuspaja Nordic West Officen johtaja Anu Partanen.

Viheliäisiä ongelmia, vaikeita ratkaisuja?

Eläkejärjestelmien haasteet ovat vain yksi ikääntymisen seuraus. Väestö ikääntyy lähes kaikkialla, ja sillä on monia vaikutuksia yhteiskuntaan. Väestörakenteen muutokseen lisäsävyjä tuovat muut megatrendit, kuten ilmastonmuutos ja luontokato. Puhutaan niin sanotuista viheliäisistä ongelmista, jotka linkittyvät toisiinsa, eikä yhtä helppoa ratkaisua ole.

Teemaan tilaisuudessa johdattelee Sitran johtava asiantuntija Mikko Dufva. Videotervehdyksen voit katsoa alta tai YouTube-kanavallamme.

Eläketurvakeskuksen eläkebarometrissa kansalaiset ottavat kantaa eläkkeiden rahoitusta koskeviin kysymyksiin.

Aiheeseen liittyvää:

Mitä näkökulmia pitäisi ottaa huomioon, kun etsitään ratkaisuja eläkkeiden turvaamiseksi tulevaisuudessa? Eläkeareenan puhujat kertovat näkemyksiään oheisessa artikkelissa:

Ajankohta


Tapahtumapaikka

Striimaus

Lisätiedot

Viestintäpäällikkö Jenni Heino, puh 040 170 4656, etunimi.sukunimi@tela.fi