Siirry sisältöön

Suomen eläkejärjestelmä nousi kansainvälisen vertailun viidennelle sijalle

Suomen eläkejärjestelmä arvioitiin maailman viidenneksi parhaaksi tänään julkaistussa kansainvälisessä Global Pension Index -vertailussa. Suomen sijoitus nousi kaksi sijaa viime vuoteen verrattuna. Hallinnon luotettavuuden ja läpinäkyvyyden osalta Suomi arvioitiin jälleen maailman parhaaksi.

Mercer CFA Institute Global Pension Index on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu, jota on julkaistu vuodesta 2009 alkaen. Suomi osallistui vertailuun ensimmäistä kertaa vuonna 2014. Mukana olevia maita oli tänä vuonna kaikkiaan 44 (viime vuonna 43 maata).

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi arvioitiin Islanti. Toiseksi sijoittui Hollanti ja kolmanneksi Tanska. Kärkikolmikko oli sama kuin vuonna 2021. Suomen edelle tänä vuonna sijoittui myös Israel.

Suomi nousi vertailun viidennelle sijalle maan kokonaispisteiden parantumisen myötä. Siihen puolestaan vaikutti muutos vertailun laskentatavassa. Uudistettu pistelasku painottaa aiempaa enemmän vahvan ansiosidonnaisen eläketurvan maita.

Suomen sijoitukset alaindekseissä 1, 10 ja 11

Global Pension Index -vertailu arvioi eri maiden eläkejärjestelmiä kolmen alaindeksin näkökulmasta. Näitä ovat eläkkeiden riittävyys, järjestelmän kestävyys sekä hallinnon luotettavuus ja läpinäkyvyys.

Suomi on arvioitu vertailun parhaaksi maaksi hallinnon luotettavuuden ja läpinäkyvyyden osalta jo vuodesta 2014 alkaen – eli koko sen ajan, kun Suomi on ollut vertailussa mukana.

Eläkkeiden riittävyyden ja järjestelmän kestävyyden alaindekseissä Suomen sijoitus parani kummassakin kaksi sijaa viime vuoteen verrattuna.

Vertailun top 10 -maat sijoittuivat eri osa-alueiden osalta seuraavasti:

MaaEläkkeiden riittävyys, sijoitusJärjestelmän kestävyys, sijoitusHallinnon luotettavuus ja läpinäkyvyys, sijoitus
1.Islanti117
2.Hollanti333
3.Tanska6212
4.Israel1549
5.Suomi11101
6.Australia2056
7.Norja10152
8.Ruotsi19617
9. Singapore12913
10.Iso-Britannia131310

Global Pension Index antaa kullekin maalle myös kehitysehdotuksia siitä, miten eläkejärjestelmän sijoittumista vertailussa voitaisiin parantaa. Suomen osalta ehdotukset koskevat minimieläketurvan parantamista, kotitalouksien säästämisasteen nostamista ja velan vähentämistä, työeläkkeiden rahastointiasteen kasvattamista sekä puolisoiden eläkeoikeuden jakamista avioerotilanteissa. Vastaavat ehdotukset ovat toistuneet myös aiempina vuosina.