Siirry sisältöön

Suomalaisten eläkesijoittajien viime vuoden tulos keskivertoa parempi kansainvälisessä tuottovertailussa

Vuosi 2022 koetteli työeläkesijoittajia ympäri maailman tarjoten ”pahinta markkinamyrskyä” sitten finanssikriisin. Eläketurvakeskuksen tällä viikolla julkaisemaan kansainväliseen sijoitustuottovertailuun valittujen eläkesijoittajien keskimääräinen nimellistuotto oli viime vuonna 8,4 prosenttia negatiivinen. Kun luvussa huomioidaan inflaation vaikutus, painui keskimääräinen reaalituotto 14,7 prosenttia miinukselle.

– Tuottovertailun suomalaiset eläkesijoittajat pärjäsivät viime vuoden laskumarkkinassa muita paremmin, sillä niiden keskimääräinen reaalituotto jäi -11,5 prosenttiin. Yleisellä tasolla tämä johtuu verrokkeja alemmasta riskitasosta. Pienemmällä riskillä sijoitukset vaihtelevat vähemmän markkinan mukana, toteaa analyytikkomme Kimmo Koivurinne.

Eläketurvakeskuksen laatiman vertailun paras sijoittaja viime vuodelta oli ruotsalainen puskurirahasto AP6, jonka reaalituotto oli -6,0 prosenttia. Suomalaisista viiden parhaan joukkoon ylsivät Merimieseläkekassa, Elo ja Veritas.

Kimmo Koivurinne henkilökuva
– Suurin merkitys eläkesijoittamisessa on pitkän ajan keskituotolla, huomauttaa analyytikko Kimmo Koivurinne.

– Yhden vuoden tulokset eivät kuitenkaan ole eläkesijoittamisessa ratkaisevia, vaan suurin merkitys on pitkän ajan keskituotolla. Tämän vuoden tuottovertailuun onkin lisätty 15 vuoden vertailuperiodi, mikä on selkeä parannus, Koivurinne huomauttaa.

Viime vuoden aikana koetuista sijoitusmarkkinoiden haasteista huolimatta pitkän aikavälin reaalituotot ovatkin säilyneet kohtuullisina. Vertailussa mukana olevien työeläkeyhtiöiden ja -kassojen 15 vuoden reaalituotto on noin 3,5 prosenttia ja puskurirahastojen 4,5 prosenttia.

– Kaikkien suomalaisten työeläkesijoittajien pitkän aikavälin tuotto viimeisen 10 ajalta on reaalisesti 3,8 prosenttia, mutta 15 vuoden jaksolla se putoaa 2,7 prosenttiin. Tässä suhteessa jäämme siis jälkeen vertailun muista toimijoista, Koivurinne mainitsee.

Eläketurvakeskuksen kansainvälisessä sijoitustuottovertailussa oli mukana 24 eläkesijoittajaa yhdeksästä maasta Pohjois-Euroopasta, Pohjois-Amerikasta sekä Aasiasta. Suomesta mukana oli kahdeksan eläkesijoittajaa. Vertailun tulokset ovat luettavissa tarkemmin Eläketurvakeskuksen verkkosivuilta.