Siirry sisältöön

Oman työkyvyn arviointityökalu herättää pohtimaan

Miten sinä suhtautuisit, jos saisit muutamaan kysymykseen vastaamalla ennusteen työkykysi tulevaisuudesta? Pysähtyisitkö ehkä pohtimaan muutoksia arkeesi terveyden ja työvireen parantamiseksi?

Tämä on tavoitteena Työkyvyn ennuste -palvelussa, jonka työeläkeyhtiö Veritas on avannut verkkosivuilleen yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa. Palvelua rakennettaessa Veritaksessa on ajateltu erityisesti yrittäjiä. Asiakkuusjohtaja Mika Paananen kertoo.

Mikä Työkyvyn ennuste -palvelu on?

Kaikille avoimessa palvelussa kuka tahansa voi arvioida oman työkykytilanteensa ja myös kokeilla, miten työolojen tai elintapojen muutokset voisivat vaikuttaa työkykyyn tulevaisuudessa. Työkyvyn ennuste pohjautuu Työterveyslaitoksen keräämään ja analysoimaan dataan siitä, miten työpaikan olosuhteet ja työntekijöiden elintavat vaikuttavat työkykyyn. Palvelun yhdeksään kysymykseen vastaamalla saa itselleen ennusteen omasta työkyvystään ja myös vinkkejä työkyvyn ylläpitämiseen.

Mika Paananen, Veritas - henkilökuva
– Oman ennusteen näkeminen on herättänyt monet miettimään isompia ja pienempiä muutoksia arkeensa terveyden ja työvireen parantamiseksi, kertoo Veritaksen Mika Paananen.

Kenelle palvelu on erityisesti suunnattu?

Veritas on erityisesti yrittäjien ja yrittäjävetoisen yritystoiminnan eläkevakuuttaja. Haluamme tällä palvelulla muistutella kaikkia yrittäjiä pysähtymään edes muutamaksi minuutiksi oman jaksamisen ja työkyvyn äärelle. Yrittäjät huolehtivat kyllä työntekijöidensä pärjäämisestä aktiivisesti, mutta omasta työkyvystä ei aina muisteta niin välittää. Me Veritaksessa autamme kaikkia asiakkaitamme työkyvyn säilyttämisessä ja tarvittaessa myös palauttamisessa. Samalla tähtäämme tietysti työkyvyttömyysriskien ennakoimiseen ja työkyvyttömyyseläkkeiden vähentämiseen.

Palvelu on avattu keväällä 2021. Millaisen vastaanoton se on saanut?

Palvelua on käytetty satoja kertoja viikoittain, ja se on saanut hyvän vastaanoton. Oman ennusteen näkeminen on herättänyt monet miettimään isompia ja pienempiä muutoksia arkeensa terveyden ja työvireen parantamiseksi. Tietysti olemme saaneet myös palautteita, joiden mukaan tässä ei ole mitään uutta ja ihmeellistä. Ja tämähän on täysin totta: meidän tarkoituksena onkin muistutella siitä, että omasta työkyvystä huolehtiminen on ihan arkista hommaa. Siihen ei tarvita mitään kikkoja tai korkeampaa teknologiaa, pieni herättely ja selkeät vinkit auttavat jo monia.

Miksi yrittäjät ja mitä muuta yhteistyöltä Työterveyslaitoksen kanssa voidaan odottaa?

Yrittäjien YEL-vakuutus ei sisällä samanlaista työkyvyttömyysriskin hallintaan kohdennettua ominaisuutta kuin työntekijöiden TyEL-vakuutus. Vanhat keinot ja toimintatavat eivät siis toimi. Me etsimmekin jatkuvasti uusia tapoja, malleja ja sisältöjä juuri yrittäjien työkyvyttömyysriskin vähentämiseen. Yhteistyö Työterveyslaitoksen kanssa on oivallinen mahdollisuus löytää vaikuttavia tapoja ja palveluita yrittäjien auttamiseen. Työkyvyn ennuste on ensimmäinen yhteinen palvelumme ja mietimme parhaillaan, miten voisimme hyödyntää myös muita Työterveyslaitoksen olemassa olevia ja tehokkaiksi todettuja palveluita.