Siirry sisältöön

Kansan Eläkeradio – eläketietoa kansanedustajille ja muille eläketiedosta kiinnostuneille!

Eläkeasiat herättävät usein keskustelua ja kysymyksiä, joihin kansanedustajatkin työssään väistämättä törmäävät. Kansan Eläkeradiomme käsittelee työeläkkeitä koskevia klassikkokysymyksiä parin minuutin kuunneltavina jaksoina sekä niihin liittyvien tietopakettien avulla. Eläkeradion jaksot löytyvät tältä sivulta ja ovat niin kansanedustajien kuin muidenkin eläketiedosta kiinnostuneiden kuunneltavissa!

Eläkeradion jaksoissa käsitellään työeläkkeitä koskevia klassikkokysymyksiä niin nuorten eläkkeistä, pienten eläkkeiden korottamisesta, indeksikorotuksista kuin työeläkerahastojen käytöstä. Kysymyksiin vastaavat Telan asiantuntijat.

Alta löytyvät julkaisemamme Kansan Eläkeradion jaksot, joiden yhteydessä kerromme myös keskeiset faktat jakson teemoihin liittyen. Pääset kuuntelemaan jakson kuvaa klikkaamalla.

Kansan Eläkeradion ensimmäinen jakso käsittelee nuorten eläkkeitä.
Kansan Eläkeradion toisessa jaksossa käsitellään pieniä eläkkeitä.
Kansan Eläkeradion kolmannessa kysytään, mikä on totuus jätti-indeksistä?
Kansan Eläkeradion neljännessä jaksossa aiheena on eläkerahastojen merkitys ja käyttö.
Kansan Eläkeradion viidennessä jaksossa käsitellään työeläkevarojen sijoittamista, erityisesti vastuullisen sijoittamisen näkökulmasta.

Miltä näyttää suomalaisten eläketietämys?

Merkittävä joukko suomalaisia tuntee kotimaista eläkejärjestelmää heikosti. Eläketurvamme kattaa enemmän erilaisia elämänmuutoksia kuin suomalaiset tietävät: vanhuuseläke tiedetään hyvin, mutta työkyvyttömyyseläke ja erityisesti perhe-eläke merkittävästi huonommin.

Myös työeläkkeiden rahoitustavan tuntemuksessa on jonkin verran epävarmuutta: vaikka yli puolet tietää oikein, että työeläkkeet rahoitetaan osin työsuhteista kerätyillä eläkemaksuilla ja osin näiden maksujen sijoittamisesta kertyneillä varoilla ja niiden tuotoilla. Lähes joka viides on kuitenkin sitä mieltä, että jokainen maksaa oman työeläkkeensä itse, eli maksetut työeläkemaksut säästetään jokaisen omaa eläkettä varten.

Tulokset käyvät ilmi syksyllä 2022 Kantar Publicilla teettämästämme kyselytutkimuksesta, jossa selvitimme sekä suomalaisten tietämystä eläkkeistä että heidän näkemyksiään työeläketurvan ydinpiirteistä, pakollisuudesta ja ansioperusteisuudesta. Nämä saivat vahvan kannatuksen vastaajien joukossa.

Tarkempia tietoja kyselytutkimuksestamme sekä tiedotteestamme että oheisesta koosteesta:

Eläkekysymyksissä voit ottaa yhteyttä: