Siirry sisältöön

Katse naisen eläke-euroon

Eläkejärjestelmä on kuin suuri peili. Kun seison sen edessä, näen, että naisen työstään saama eläke on merkittävästi miehen eläkettä pienempi. Se ei tunnu mukavalta. Mutta onko vika peilissä, jos kuva on epämieluisa?

Mielestäni vika ei ole peilissä vaan työelämän todellisuudessa. Eläkepeili vain heijastaa sitä varsin tarkasti. Ja työelämän todellisuudessa naisen palkka-euro on paljon miehen euroa pienempi.

Pienuuden syynä on osin se, että pienten lasten äitien työllisyysaste on selvästi isiä alhaisempi. Myös naisten urakehitys on usein miehiä vaatimattomampi. Ja naisten palkatkin ovat kovin alhaisia monilla aloilla.

Siksi naisen omasta työstä kertyvä eläke-euro on vielä paljon naisen palkka-euroakin pienempi.

Miten kuva peilissä muuttuu?

Työeläke ei ole taikasauva, joka tasoittaisi kaikki ne rypyt ja mutkat, jotka ovat tulleet vastaan oman työuran aikana. Eläkepeilin kuva muuttuu vain, kun naisten omat valinnat, työelämän rakenteet ja koko yhteiskunta muuttuvat. Ja kuva muuttuu silloinkin vain hitaasti, sillä eläkepeili heijastaa kaikkia aikuiselämämme vaiheita.

Jos siis haluamme kasvattaa naisen työeläke-euroa, meidän pitää muuttaa myös naisten omia valintoja ja arjen tekoja. Työeläkejärjestelmämme on nimittäin rakennettu niin, että se kyllä tuottaa riittävän vanhuuden turvan, kunhan työtä vain on ja teemme sitä. Ja turvasta tulee sitä parempi, mitä enemmän työtä tekee.

Valinnat vaikuttavat vanhuuden turvaan

Naisen elämä on toki paljon muutakin kuin työntekoa. Olen itsekin äiti, isoäiti ja anoppi.

Olen jutellut omien tyttärieni kanssa usein siitä, kuinka paljon muutakin naisen elinvuosiin mahtuu kuin se, että lapset ovat pieniä tai ylipäätään edes asuvat kotona. Olen muistuttanut tyttäriäni myös siitä, että naisen kannattaa aloittaa kaukaisemman tulevaisuutensa ajattelu viimeistään ensimmäisellä äitiyslomalla.

Pieni lapsi on suuri lahja ja sitä paitsi aivan lumoavan ihana. Tiedän sen hyvin omasta kokemuksesta.

Naisen kannattaa silti kuunnella työelämän kutsua ainakin hieman myös silloin, kun lapset ovat pieniä. Monet pienten lasten äitinä tehdyt valinnat vaikuttavat nimittäin siihen, millainen itse ansaittu vanhuuden turva on. Näitä varhain tehtyjä valintoja on aivan liian myöhäistä katua työuran viimeisinä vuosina.

Työn merkitys mukaan keskusteluun

Naiset arvostelevat helposti toistensa valintoja ja elämäntapoja. Se on täysin tarpeetonta. Voisimme sen sijaan keskustella työn merkityksestä naisen eri elämänvaiheissa samalla kepeydellä ja ilolla kuin kauneudenhoidosta.

Voisimme kirjoittaa työnteon merkityksestä myös siellä naistenlehtien meikkiohjeiden vieressä. Työhön kiinnittyminen ei nimittäin juurikaan poikkea ihonhoidosta: säännöllisyys palkitaan molemmissa.

Työeläke palkitsee säännöllisyyden ohella myös sitkeydestä, sillä pienetkin pätkätyöt kartuttavat eläkettä.

Työ on tärkeä oppimisen, kehittymisen ja yhdessä tekemisen areena.

Sitä paitsi työ on paljon muutakin kuin tulevaan eläkkeeseen liittyvä taloudellinen asia. Se on myös tärkeä oppimisen, kehittymisen ja muiden kanssa yhdessä tekemisen areena. Sen avulla pystyy saavuttamaan merkityksellisen ja rikkaamman elämän monilla elämän alueilla.

Työssä oppii myös tuntemaan paremmin itsensä ja omat kykynsä ja taitonsa. Siksi työelämässä kannattaa pysyä kiinni hennoillakin säikeillä kaikissa niissä elämänvaiheissa, joissa työkykyä vain on tallella.

Satsaa hyvinvointiisi

Eläke ei siis todellakaan ole vain eläkeläisten asia, vaikka nuorista työuransa alkupäässä olevista naisista saattaa helposti siltä tuntua.

Jokaisen naisen olisikin hyvä miettiä myös oman, työaikana kertyneen varallisuuden purkamisen mahdollisuuksia vanhuusiässä. Miettimisessä ei ole niinkään kyse kertyneen varallisuuden määrästä, vaan siitä, että etenkään pienituloisten naisten ei kannattaisi jättää ja säästää omaa varallisuuttaan perinnöksi.

Oma onnellisuus ja hyvinvointi lisääntyvät paljon enemmän, jos uskaltaa käyttää varallisuuttaan omaksi ilokseen ja hyväkseen eläkepäivinänsä. Niin miehetkin tekevät.

Kun oman työnsä tuloksista opettelee nauttimaan, peilistä näkyvää kuvaa oman työelämän kaaresta on mukavampi katsella myös vanhana naisena. Sellainenhan meistä jokaisesta kuitenkin tulee jossain vaiheessa : )

Kirjoitus pohjautuu Suvi-Anne Siimeksen Vapaaottelu-tapahtumassa pitämään puheeseen.

Kommentit

Vastaa


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kirjoittaja

Suvi-Anne Siimes

Toimitusjohtaja