Siirry sisältöön

Hyviä uutisia työeläkejärjestelmästä

Kevään myötä ilmat lämpeävät, kylmä ja sateinen sää jää taakse ja odotukset kesästä kasvavat. Ihmiset kaivavat kevätvaatteita esille, kesäautoja alkaa näkyä liikenteessä. Toisia on puunattu selvästi koko talvi, kun taas toisissa on vielä puolen vuoden pölyt päällä. Kevään myötä myös luonto herää: vihdoin silmut aukeavat puissa ja pensaissa, ruoho suorastaan kasvaa silmissä.

Tänä keväänä saa alkunsa myös Suomen uusi hallitus. Jännittävät eduskuntavaalit on käyty ja hallistustunnustelut ovat täydessä käynnissä Juha Sipilän johdolla. Vaalitulos ei tee tehtävää helpoksi. Kun hallitus vihdoin saadaan aikaan, sillä on edessään varsin haastavat ajat: talous tökkii edelleen, säästöt odottavat päättäjäänsä, työttömyys pahenee entisestään ja rakenteelliset uudistukset kaipaavat tekijöitä.

Uusi hallitus on kuin multasormi keväisessä puutarhassa. Mutta voi, hallituksen oma puutarha – Suomi – on talven jäljiltä päässyt kovin huonoon kuntoon kun syksyllä jäi tarpeelliset hommat tekemättä. Minkä jälkeensä jättää, sen edestään löytää. Ainakin joku. Hommia siis riittää uudella hallituksella.

Eläkejärjestelmän perusasiat hyvässä kunnossa

Mutta ei ihan kaikki ole rempallaan tässä maassa. Työmarkkinaosapuolet pääsivät sopuun viime syksynä uudesta eläkejärjestelmästä ja sen rahoituksesta. Lainsäädännön valmistelu on täydessä käynnissä; uusi eläkelainsäädäntö tulee voimaan 2017. Uusi eduskunta saa nopeasti käsittelyynsä lakiesitykset.

Eläkejärjestelmän perusasiat ovat muutenkin hyvässä kunnossa. Eläkeuudistus tehtiin myös nuorempia sukupolvia silmällä pitäen: rahoitusratkaisu ja eläkeoikeus takaavat eläkkeiden riittävyyden myös tulevaisuudessa.

Sijoitustuotot ovat olleet niin viime vuonna kuin tämän vuoden alussakin erinomaisia. Yhä useampi eläke-euro maksetaan sijoitustuotoilla.

Työkyvyttömyystapaukset jatkavat laskuaan: kuntoutus toimii ja paluu työelämään lisääntyy. EU:ssa ei ole hankkeita, jotka meidän vakiintunutta eläkejärjestelmäämme uhkaisivat.

Kunnolla tehty työ kantaa hedelmää

Hyvässä kunnossa oleva ja hyvin hoidettu eläkejärjestelmä on hallituksen puutarhan hyvin voivat omenapuut. Ne on hoidettu ajoissa ja oikein. Niiden kanssa ei tarvitse tehdä mitään.

On tärkeää, että puut saavat rauhassa kukkia ja tehdä omenoita rauhassa. Myös hallituksen on tärkeä turvata eläkeuudistuksen toteutuminen. Rahoitusta avaamalla ei saa vaarantaa uudistusta, eläkevakuuttajien tehtävänä on edelleen sijoittaa varat tuottavasti ja turvaavasti. Ajoissa ja kunnolla tehty työ kantaa hedelmää myöhemmin. Niin hallituksen toimissa kuin puutarhan hoidossakin.

Kommentit

Vastaa


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kirjoittaja

Nikolas Elomaa

Edunvalvontajohtaja (2013-2022)