Siirry sisältöön

Joukkolainamarkkinoiden sääntelyn kehittämisehdotukset

Annoimme lausunnon valtiovarainministeriölle koskien joukkolainamarkkinoiden kehittämistyöryhmän muistiota.

Työryhmä on valmistellut ehdotusta joukkolainanhaltijan edustajaa koskevaksi laiksi perusteluineen sekä pyrkinyt löytämään toimenpiteitä kotimaisen joukkolainamarkkinan kehittämiseksi. Keskeisimmäksi kehittämistoimenpiteeksi on tunnistettu velkakonversiomahdollisuuden säätäminen yrityssaneerauslakiin. Kannatamme tätä esitystä.

Työryhmämuistiossa ehdotettiin, että tuomioistuimella olisi harkintansa mukaan oikeus saneerausohjelmassa määrätä velkapääoman konvertoimisesta osakepää-omaksi ilman nykyisten osakkeenomistajien suostumusta silloin, kun yrityksen taloudellisen tilanteen tervehdyttäminen sitä edellyttää. Toisin sanoen velkaa voitaisiin muuttaa osakkeiksi (jäljempänä ”velkakonversio”).

Velkoja joutuu nykyisin osakkeenomistajia heikompaan asemaan yrityssaneerauksessa. Tämä oikeudellinen riski voi johtaa yrityksen rahoituksen saannin vaikeutumiseen tai sen korkoehtojen heikentymiseen.

Velkakonversion mahdollisuus yrityssaneerauksessa olisi myös omiaan vähentämään velkojien halua hakea yrityksiä konkurssiin, koska myös osakepääoma jatkossa osallistuisi yrityksen tervehdyttämiseen.

Osakepääoman ja velkapääoman osallistuminen yrityksen tervehdyttämiseen nykyistä tasapuolisemmin on myös EU:n tuoreessa direktiiviehdotuksessa (direktiiviehdotus varhaisen vaiheen saneerauksesta ja toisesta mahdollisuudesta) edellytetty periaate.