Siirry sisältöön

Ajan tajun avaimet

Ajan kulun ja sen merkityksen hahmottaminen on usein vaikea rasti politiikassa. Vielä sitäkin vaikeampaa on sovittaa yhteen isoja, keskenään eri rytmissä kulkevia asioita. Äänestäjät eivät hevin palkitse poliitikkoja pitkäjänteisestä toiminnasta. Mediakaan ei siihen kannusta, vaan nostaa esiin yhä tiuhemmin vaihtuvia puheenaiheita.

Siksi politiikan aikaa mitataan varsinkin vaalien alla uutispäivissä ja kampanjaviikoissa. Ja jokaisen hallituksen viimeinen toimintavuosikin muistuttaa yhtä tuskien taivalta.

Kuinka politiikassa voisi sitten edistää pitkän aikavälin tavoitteita? Siis sellaisia, joiden aikajänne ei ole edes yhden tai kahden vaan jopa kolmen, neljän tai viidenkin vaalikauden mittainen.

En tiedä. Mutta toivoisin tietäväni, sillä tuo 3–5 vaalikauden mittainen sitoutuminen olisi tarpeen ainakin ilmastonmuutoksen hillitsemissä, vastuullisessa väestön ikärakenteen muutoksiin sopeutumisessa ja talouskasvun kannalta tärkeässä keskimääräisen koulutustason nostamisessa.

Yksi ajan tajun avaimista voisi ehkä löytyä eri ikäisten ihmisten kohtaamisen lisäämisestä. Sille voisi rakentaa tilaa myös poliittisissa puolueissa.

Sukupolvien välinen dialogi typistyy helposti ajatukseksi eri sukupolvien oikeutettujen etujen huomioon ottamisesta. Sillekin on paikkansa hyvässä yhteiskunnassa.

Vuorovaikutuksen tärkein oppi voisi kutenkin olla oivallus siitä, miten paljon maailma ehtii muuttua yhden ihmisen elämän aikana. Ja miten suuri osa tuosta muutoksesta on yllättävää ja odottamatonta.

Se voisi rohkaista luopumaan helppojen, kaiken kerralla toiseksi muuttavien hopealuotien tavoittelusta. Ja ohjata huomiota siihen, että myös jatkuvuuden ja ennustettavuuden saarekkeiden rakentaminen ja suojaaminen voi olla yhteiskunnallisesti tärkeää tekemistä, toisinaan jopa kaikkein tärkeintä sellaista.

Maailma ehtii mullistua vielä monta kertaa ennen kuin nykyiset nuoret polvet ovat oman vanhuutensa kynnyksellä tai edes myöhemmässä keski-iässä. Jalkojen alla ainakin toisinaan tuntuva kova maa auttaa myös heitä eteen tulevien muutosten taklaamisessa ja niihin sopeutumisessa.

Kommentit

Vastaa


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kirjoittaja

Suvi-Anne Siimes

Toimitusjohtaja

Alun perin julkaistu:

Patina 1/2023(siirryt toiseen palveluun)