Siirry sisältöön

Vakuutusyhtiölain muuttaminen sekä eräät siihen liittyvät lait

Annoimme lausunnon Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle vakuutusyhtiölain muuttamisesta sekä eräiksi siihen liittyvistä laeista.

Hallituksen esityksessä 55/2011 ehdotetaan muutettavaksi vakuutusyhtiölakia (VYL) sekä eräitä muita lakeja, muun muassa työeläkevakuutusyhtiöistä annettua lakia (TVYL) viittaussuhteen muuttamiseksi mainitun VYL – muutoksen johdosta.

Lausuntomme pääkohtana toteamme seuraavaa:

  • HE 55/2011 vp ei aiheuta muutoksia työeläkevakuuttamiseen, sillä sekä työeläke- että ammatillisessa lisäeläkevakuuttamisessa vakuutusmaksut määräytyvät muilla kuin vakuutettujen sukupuoleen liittyvillä kriteereillä

Muutoksen taustalla on Euroopan unionin (EU) tuomioistuimen 1.3.2011 antama tuomio, jonka mukaan tasa-arvodirektiivin säännös (2004/113/EY) jäsenvaltioiden mahdollisuudesta pitää voimassa poikkeussäännöstä sukupuolen käyttämisestä maksujen laskennassa on vastoin tasa-arvodirektiivin tavoitetta tasa-arvoisesta kohtelusta eikä ole yhteensopiva EU:n perusoikeuskirjan kanssa. Siksi kaikki vakuutussopimukset EU:n alueella on hinnoiteltava sukupuolineutraalisti 21.12.2012 alkaen.

Esityksen vaikutukset työeläkealan lainsäädäntöön

Suomen työeläkevakuutusjärjestelmä perustuu työntekijöiden ja työnantajien työeläkemaksuihin, eikä maksutasojen määrittämisessä käytetä sukupuolisidonnaisia kriteerejä. Maksuperustekriteerit liittyvät muun muassa työeläkejärjestelmän kestävyyden ylläpitoon, huoltosuhteen seurantaan ja eläkkeensaajien etuuksien turvaamiseen. Eläkesäätiölain (1774/1995) ja vakuutuskassalain (1164/1992) nojalla perustetuissa eläkesäätiöissä ja -kassoissa hoidetaan sekä työeläkevakuuttamista että ammatillisia lisäeläkevakuuttamista säätiöiden ja kassojen toimintapiirissä oleville työntekijöille. Säätiöiden ja kassojen piirissä ei käytetä sukupuolisidonnaisia maksuperustekriteerejä maksutasojen määrittämisessä, kuten ei myöskään työeläkevakuutusyhtiöiden harjoittamassa työeläkevakuuttamisessa. Näistä syistä esitys ei vaikuta työeläkevakuuttamiseen taikka tätä sääteleviin lakeihin lukuun ottamatta TVYL:in viittaussuhteen muutosta.