Siirry sisältöön

Eikö Calvados VSOP enää riitä?

Kyllähän te tiedätte, kun tulee se tunne, että pitäiskös joskus kokeilla jotain muuta saunaolueksi, kuin sitä mitä aina kaupasta kotiin kantaa. Nyt näyttää vähän varakkaammalle väelle tulleen se tunne, että ei tuo VSOP enää riitä, pitäisi saada XO:ta. Ihan sitä parhainta ja toki kalleinta laatua.

Nalle Wahlroos toivoo, että väki käyttäisi enemmän yhteiskunnan varoja toimeentuloon. Palkat valtion maksettavaksi. Eihän se uusi ajatus ole, ja joskus sitä on toisenlaisessa yhteiskuntamallissa kokeiltukin. Tosin ei ihan hyvällä menestyksellä.

Samalla asialla on tohtori Kiljunen kumppaneineen. Pumpataan eläkerahastot tyhjiin ja tuloutetaan nykyisten ja tulevien palkansaajien eläkevarat hieman parempaa eläkettä nauttiville kansalaisille. Senioriliikkeen kansalaisaloite tullee syksymmällä eduskunnan käsittelyyn. Toivon totisesti, että Kiljusen ja kumppaneiden aloite kaatuu. Luotan myös kansanedustajien vastuullisuuteen ja arvomaailmaan puoluekannasta riippumatta, että he tekevät tulevien sukupolvien kannalta kestävää politiikkaa.

Eläkeläisköyhyys on vakava asia. Siinä Senioriliike on oikeassa. Mutta katsotaanpa kenen pussiin eurot niin sanotun palkkaindeksin käyttöönotossa kilahtaisivat? Indeksikeskustelun ytimessä on työeläke. Kaikkein huonoimmassa asemassa olevat eläkeläiset saavat hyvin pientä työeläkettä. Heillä suurin osa eläkkeestä on kansaneläkettä tai takuueläkettä.

Indeksin muuttaminen ei köyhintä eläkeläistä auttaisi. Jos työeläke olisi jopa 500 euroa kuukaudessa, Kiljusen mallilla hän saisi kuusi euroa kuukaudessa lisää. Mutta hyvätuloinen eläkeläinen, jolla olisi eläke 3000 euroa kuukaudessa, saisikin 36 euroa kuukaudessa lisää eläkettä.

Pienituloisia eläkeläisiä hyödyttäisi paljon enemmän asumisen tukeminen, sairaanhoidon tai lääkkeistä saatavat paremmat korvaukset tai takuu/kansaneläkkeen korotus. Kun kerrataan tämä potti vaikkapa kymmenen vuoden ajalle, on hyvätuloinen eläkeläinen saanut sievoisen summan lisää eläkettä jo ennestään hyvän eläkkeen päälle, mutta rahahanat eivät tukea eniten tarvitseville avautuneetkaan!

Jos nyt tyhjennetään eläkerahastoja hyvää eläkettä saavien taskuun, niin keneltä se on sitten pois? Nyt työssä olevilta palkansaajilta ja meidän lapsiltamme. Rahastot olisivat tyhjiä 2060-luvun alussa. Vuonna 2000 syntynyt ei olisi edes eläkkeellä silloin. Kun eläkkeitä varten ei olisi enää rahaa, niin silloin olisi pakko nostaa radikaalisti eläkemaksuja tai leikata eläkkeitä oikein toden teolla. Kyllä nuoremmat sukupolvet ihan syystä näreissään ovat iIndeksimuutosta ajaville miehille ja naisille.

”Nykyinen eläkejärjestelmämme on nimenomaan tavallisen palkansaajan paras taloudellinen turva vanhoille päiville.”

Miksi sitten pitäisi olla niin huolissaan rahastojen tyhjenemisestä? Niillä, joilla on varaa hoitaa eläketurvaansa jotenkin muuten kuin yhteisen eläkekolehdin kautta, on varmasti olemassa vaihtoehtoja ja varallisuuttakin huolehtia vanhuudenturvastaan. Mutta nykyinen eläkejärjestelmämme on nimenomaan tavallisen palkansaajan paras taloudellinen turva vanhoille päiville. Niille, joilla ei ole varaa laittaa puolta nettopalkastaan säästöön, vaan joiden palkka menee ihan arkipäiväiseen elämiseen.

Mutta olen luottavainen, että myös palkansaajat ymmärtävät vastustaa indeksialoitetta, työväkihän siinä maksumieheksi joutuisi.

Kommentit

Vastaa


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kirjoittaja

Nikolas Elomaa

Edunvalvontajohtaja (2013-2022)

Alun perin julkaistu:

Puuliitto, Särmä-lehti 11/2016