Siirry sisältöön

Vakuutusten tarjoaminen

Annoimme lausunnon eduskunnan talousvaliokunnalle koskien hallituksen esitystä laiksi vakuutusten tarjoamisesta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi.

Pidämme hallituksen esitystä hyvin ja perusteellisesti laadittuna. Lakiesitystä on täsmennetty perusteluteksteissä työryhmämietintöön verrattuna työeläkevakuutuksen osalta, joka on tärkeää työeläkevakuutusyhtiöitä koskevan oikeustilan selvyyden kannalta. Perusteluissa ei kuitenkaan voida säätää velvoittavasti työeläkevakuutusyhtiöitä koskevista velvoitteista tai vastuista.

Hallituksen esityksen vaikutukset työeläkevakuutusyhtiöille

Direktiiviä sovelletaan niihin vakuutuksenantajiin, joihin sovelletaan Solvenssi II -direktiiviä. Esitys ei siis koske suoraan lakisääteistä työeläkevakuuttamista harjoittavia työeläkevakuutusyhtiöitä. Sen sijaan esitys koskee työeläkevakuutusyhtiöiden vakuutuksia välittäviä vakuutusedustajia, joten sillä on välillisesti vaikutusta myös työeläkevakuutusyhtiöihin.

Esitys koskee työeläkevakuutusyhtiöitä tietyiltä asiamiehen koulutuksen antamista ja vahingonkorvausvastuuta koskevilta osin. Vakuutusedustajien vakuutusten tarjoamiseen osallistuvalla henkilöstöllä on oltava riittävä ammattipätevyys tarjota työeläkevakuutuksia, jos ne tarjoavat tällaisia vakuutuksia. Asiamiehen tulee tuntea asiaa koskeva lainsäädäntö, työeläkevakuutuksen ominaispiirteet ja kohdemarkkinat vakuutusten tarjoamista koskevassa laissa säädetyllä tavalla.

Hallituksen esityksen perusteluissa todetaan nimenomaisesti, että tuotehallintajärjestelmiä koskevaa sääntelyä ei sovelleta työeläkevakuutusyhtiöihin. Työeläkevakuutusyhtiöillä ei ole tuotehallintajärjestelmiä, joten niillä ei myöskään ole tuotehallintajärjestelmää koskevaa selvitysvelvollisuutta vakuutusedustajalle, joka ei tuota työeläkevakuutusta. Työeläkevakuutusyhtiöt kouluttavat asiamiehiä työeläkevakuutuksen sisällöstä. Koulutusta annetaan asiamiehille jo nykyisin ja hallituksen esityksen mukaan esitys ei muuta nykyistä käytäntöä.

Pidämme hyvänä sitä, että hallituksen esityksessä on tuotu esiin myös se, että työeläkevakuutuksia koskevien tiedonantovelvollisuuksien osalta ei ole tiedossa erityisiä kansallisia sääntelytarpeita. Lakisääteisen työeläkevakuutuksen sisältö perustuu lakiin ja siten vakuutus on kaikille samanlainen.

Vakuutusedustajarekisteriin merkittävät tiedot

Tällä hetkellä vakuutusedustajarekisteriin on ilmoitettava tieto oikeushenkilön toiminimestä, jos vakuutusedustaja harjoittaa vakuutusedustusta oikeushenkilön lukuun. Uuden vakuutusten tarjontaa koskevan lain 2 luvun 13 §:n 7-kohdan mukaan vakuutusedustajarekisteriin on merkittävä vakuutuksenantajat, joita asiamies edustaa. Laissa vakuutuksenantaja ei kuitenkaan tarkoita työeläkevakuutusyhtiötä, joten rekisteriin ei tulisi jatkossa merkittäväksi asiamiehen edustamat työeläkevakuutusyhtiöt. Ehdotamme, että 2 luvun 13 §:n 5)-kohtaa täydennetään esimerkiksi seuraavasti:

harjoittaako vakuutusedustaja henkivakuutuksia, vahinkovakuutuksia vai työeläkevakuutuksia vai molempia koskevaa vakuutusten tarjoamista…

Palkitsemissääntely

Kannatamme hallituksen esitystä ja siten nykytilan säilyttämistä palkitsemissääntelyssä vakuutusedustajien kesken siten, että vakuutusmeklari saa ottaa palkkion vain toimeksiantajaltaan. Sääntely takaa, että eri toimijoiden roolit ovat vakuutusmarkkinoillamme selkeät ja sillä turvataan riippumattomuutta. Tämä on myös vakuutusasiakkaiden etu. Sääntely on linjassa Mifid II -sääntelyn kanssa, jossa palkkiokielto koskee riippumatonta sijoitusneuvontaa.