Siirry sisältöön

Yksityisalojen työeläkevakuuttajien vuosi 2020 päättyi hyvään vakavaraisuuteen

Koronaviruspandemian aiheuttamasta markkinamyllerryksestä huolimatta yksityisalojen työeläkevakuuttajien vuosi 2020 päättyi niin hyviin sijoitustuottoihin kuin vahvaan vakavaraisuuteenkin. Työeläkevakuuttajien keskimääräinen vakavaraisuusaste eli eläkevarojen suhde vastuuvelkaan oli vuoden lopussa 129,1 prosenttia.

– Alan keskimääräinen vakavaraisuus vahvistui vuoden viimeisellä neljänneksellä vajaat neljä prosenttiyksikköä. Loppuvuodesta myös osakemarkkinat toipuivat voimakkaasti. Hyvät sijoitustuotot siis korreloivat vahvistuvaan vakavaraisuuteen, toteaa matemaatikkomme Hanna Mäkinen.

Työeläkeyhtiöiden vakavaraisuusaste vuoden lopussa oli 128,5 prosenttia, eläkesäätiöiden- ja kassojen puolestaan 146,4 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Finanssivalvonnan tänään julkaisemista finanssisektorin vakavaraisuustiedoista vuoden 2020 lopussa.

Vakavaraisuussääntely koskee vain yksityisalojen työeläkevakuuttajia eli työeläkeyhtiöitä, eläkekassoja ja -säätiöitä. Siksi Finanssivalvonnan raportissa ovat vain edellä mainitut toimijat mukana. Olemme päivittäneet myös omilta sivuiltamme löytyvät vakavaraisuustilastot tuoreiden lukujen mukaisiksi.

Sijoitusvuoden monet käänteet

Yksityisalojen työeläkevakuuttajien hallinnoimat sijoitusvarat olivat vuoden 2020 alussa ennätyskorkealla tasolla. Helmi-maaliskuussa koronaviruksen vaikutukset iskivät rajusti, ja eläkevarat vähenivät muutamassa viikossa vajaalla 17 miljardilla eurolla. Tämä vaikutti myös vakavaraisuuden heikkenemiseen vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä.

– Rahoitusmarkkinoiden akuutein kriisi koettiin nimenomaan viime vuoden maaliskuussa, jonka jälkeen tilanne hiljalleen alkoi rauhoittua ja osakemarkkinat toipua. Samassa tahdissa alkoi myös vakavaraisuusaste hiljalleen nousemaan takaisin pandemiaa edeltäneelle tasolle, Mäkinen kertoo.

Kokonaisuutena työeläkevakuuttajien vakavaraisuus vuoden 2020 lopussa oli korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Pandemia ei siis jättänyt jälkeään vuositason tilastointiin.

– Koronaviruspandemia ei suinkaan ole vielä ohi, eikä kukaan pysty varmuudella sanomaan, miten rahoitusmarkkinoiden vuosi 2021 tulee sujumaan. Positiivista kuitenkin on, että työeläkevakuuttajat vastaanottavat tämänkin vuoden vahvan vakavaraisuuden turvin, jolloin mahdolliset pienet notkahduksetkin kestetään, Mäkinen toteaa.