Siirry sisältöön

Yksityisalojen työeläkemaksu vuodelle 2023 on lähetetty vahvistettavaksi

Työeläkeyhtiöiden valtuuttamana olemme toimittaneet sosiaali- ja terveysministeriölle hakemuksen vuoden 2023 työeläkemaksun perusteista, jotka ministeriö erikseen vahvistaa. Yksityisaloilla perittävä työeläkemaksu tulee olemaan ensi vuonna keskimäärin 24,84 prosenttia palkasta. Työeläkemaksusta on sovittu työmarkkinakeskusjärjestöjen eläkeneuvotteluryhmässä aiemmin tällä viikolla.

Ensi vuoden työeläkemaksuun sisältyy vuonna 2020 annetun työnantajan tilapäisen maksualennuksen toinen takaisinmaksuerä. Alennuksella helpotettiin yritysten tilannetta koronakriisin akuuteimmassa vaiheessa.

Työnantajan työeläkemaksu vuonna 2023 on keskimäärin 17,39 prosenttia. Lukuun sisältyy työnantajan maksualennuksen toinen takaisinmaksuerä, jonka suuruus on 0,44 prosenttia. Maksualennuksen takaisinmaksuerä on ensi vuonna 0,01 prosenttiyksikköä alempi kuin kuluvana vuonna, mikä laskee saman verran työnantajan keskimääräistä työeläkemaksua ensi vuodelle.

Työntekijän työeläkemaksu vuonna 2023 puolestaan säilyy kuluvan vuoden tasossa. Alle 53-vuotiailla ja 63 vuotta täyttäneillä työntekijöillä maksu on 7,15 prosenttia. 53–62-vuotiaiden maksu puolestaan on 8,65 prosenttia. Jälkimmäisen ikäryhmän korkeampi maksuosuus johtuu korotetusta eläkekarttumasta, jota ikäryhmän työntekijät saavat vuoden 2025 loppuun saakka.

Yrittäjien työeläkemaksu vuonna 2023 säilyy myös kuluvan vuoden tasossa. Alle 53-vuotiailla ja 63 vuotta täyttäneillä yrittäjillä maksu on 24,10 prosenttia vahvistetusta työtulosta. 53–62-vuotiailla yrittäjillä maksu on 25,60 prosenttia. Vastaavasti kuin työntekijöillä, myös 53–62-vuotiaat yrittäjät saavat korotettua eläkekarttumaa vuoden 2025 loppuun saakka.