Siirry sisältöön

Eläkkeiden rahoitus: Sääntöpohjaista vakautusjärjestelmää suunnitellaan – mitä vakautettaisiin, kenen toimesta ja millä mittareilla?

Hallitus haluaa Suomeen eläkeuudistuksen tammikuun 2025 loppuun mennessä. Yhdeksi keinoksi on kirjattu sääntöpohjainen vakautusjärjestelmä, jonka pitäisi vakauttaa eläkevakuutusmaksun taso pitkällä aikavälillä. Se voi olla iso muutos suomalaiseen etuusperusteiseen vanhuudenturvaan, jossa on voinut luottaa siihen, että ansaittu raha pysyy ja eläkkeellä ollessa ei kanneta suoria rahoitusriskejä. Uusi Q&A-pakettimme vastaa jo nyt olennaisiin kysymyksiin.

Ilman tietoa yksityiskohdista vakauttaja ei tarkoita vielä mitään, mutta hallitusohjelmaan on auki kirjoitettu se, että nimenomaan työeläkemaksu halutaan vakauttaa talousshokkien kohdatessa.

– Se tarkoittaa sitä, että ainakin pitkällä aikavälillä työeläkkeitä sopeutettaisiin tavalla tai toisella ja yleensä maksun kiinnittäminen tarkoittaa koskemista etuuksiin, sanoo yhteiskuntavaikuttamisen päällikkömme Janne Pelkonen.

Sääntöpohjaiset vakauttajat ovat sopeutusmekanismeja, joilla pyritään vakauttamaan eläkejärjestelmän rahoitus ennalta määrättyjen sääntöjen avulla. Eläkemaksun vakauttaja voisi rahoitusvaikeuksissa leikata maksussa olevien työeläkkeiden indeksikorotuksia, työssäkäyville kertyviä eläkkeitä tai molempia.

Vaihtoehtoisesti eläkkeiden rahoitusta voitaisiin toki sopeuttaa eläke-etuuksien leikkausten lisäksi myös nostamalla eläkemaksua. Tätä vaihtoehtoa ei ainakaan tuoda aktiiviesti esiin, sillä maksutason vakauttaminen on tavoitteena työmarkkinaosapuolien neuvottelutoimeksiannossakin, sanoo Pelkonen.

Mutta vasta neuvotteluissa valittavat mittarit ja mekanismit kertovat, mitä ja miten eläkejärjestelmän rahoituksessa mahdollisesti vakautettaisiin.

Edessä on etäisen tuntuisia, mutta kauaskantoisia valtavia valintoja: kuka maksaa ja kenelle annetaan. Edessä voi olla jopa fundamentaalisen muutoksen alku eläketurvassa ja yhteiskunnassa. Q&A-pakettimme mahdollisesta työeläkkeiden rahoituksen automaattisesta vakautusjärjestelmästä vastaa muun muassa näihin olennaisiin kysymyksiin:

  • Mitä työeläkemaksun vakauttamisen kaltaisella rahoituksen vakautusjärjestelmällä tavoitellaan?
  • Millaisia vakauttajia on olemassa?
  • Miten eri mallit vaikuttaisivat eläkemaksuihin tai itse eläkkeiden suuruuteen?
  • Kuka kantaisi eri malleissa rahoituksen riskit – työntekijät, työnantajat vai eläkeläiset?
  • Parantaisiko se automaattisesti sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta?
  • Olisiko vakautusjärjestelmä ristiriidassa eläkejärjestelmän perusperiaatteiden kanssa?

Lisätietoja: