Siirry sisältöön

Veritaksen ja Pensions-Alandian yhdistyessä syntyy pienyritysten vahva ymmärtäjä

Työeläkevakuutusyhtiöt Veritas ja Pensions-Alandia ilmoittivat yhdistymisestään huhtikuussa, ja fuusio tapahtuisi 1.1.2019. Yhdistyminen vaatii vielä Finanssivalvonnan luvan. Veritaksessa vuosi sitten toimitusjohtajana aloittanut Carl Pettersson kertoo fuusiosta ja kokemuksistaan yhtiössä.

Miten olet viihtynyt uudessa toimessasi?

Olen viihtynyt aivan erinomaisesti! Organisaatiossa on hyvä fiilis. Teimme koko henkilökunnan kanssa laajan strategiatyön syksyllä, jossa uudistettiin strategiamme, profilointimme ja pitkän ajan tavoitteet. Se oli minulle sekä opettava että erittäin mielekäs prosessi. Nyt olemme koko organisaation voimalla lähteneet toteuttamaan kirkastettua strategiaamme tänä vuonna. Tuntuu siltä, että liikumme oikeaan suuntaan. Uudessa työssä ei ole tullut vastaan isoja yllätyksiä, mutta paljon uutta ja mielenkiintoista.

Carl Pettersson henkilökuva.
Carl Pettersson.

Miksi yhdistymisestä päätettiin?

Veritas ja Pensions-Alandia ovat tehneet yhteistyötä niin sanotun rinnakkaisvakuuttamisjärjestelyn kautta TyEL-järjestelmän alusta asti. Tämä tarkoittaa muun muassa yhteisiä IT-järjestelmiä ja jo tänä päivänä Veritas hoitaa ison osan Pensions-Alandian eläkekäsittelystä. Tämä yhteistyö on toiminut erittäin hyvin yli 50 vuotta. Viime vuosina eläkeala on kuitenkin kehittynyt suuntaan, jossa on yhä isompia eläkeyhtiöitä ja ala panostaa yhä vahvemmin kustannustehokkuuteen.

Olemme todenneet, että rinnakkaisvakuuttamisjärjestelymme yhtenä heikkoutena on se tosiasia, että joudumme osittain ylläpitämään kaksia toimintoja erityisesti hallinnon osalta ja tämä heikentää pidemmällä tähtäimellä kilpailukykyämme. Fuusion avulla voimme karsia kustannuksia ja luomme taloudellisesti erittäin vahvan eläkeyhtiön, jolla on mahdollisuudet pärjätä itsenäisenä myös tulevaisuudessa.

Mitä odotuksia on yhdistymiselle?

Meillä on tietysti suuria odotuksia mitä tulee taloudellisiin tuloksiin, mutta näen myös, että Veritas saa hienon mahdollisuuden tutustua lähemmin ahvenanmaalaiseen yrityskenttään. Voimme oppia paljon ahvenanmaalaisesta yritteliäisyydestä ja kekseliäisyydestä.

Mikä on suurin muutos, mikä seuraa yhdistymisestä?

Koska toimimme jo tänään niin läheisessä yhteistyössä, asiakkaille näkyvät muutokset tulevat olemaan erittäin pieniä.

Mitä yhdistyminen merkitsee koko työeläkejärjestelmän kannalta?

Koemme, että ala tarvitsee riittävän monta erilaista ja erikokoista toimijaa. Mielestämme on tärkeää, että pienyrityksille on tarjolla myös pienempi eläkepuolen toimija, joka ymmärtää pienuuden erityispiirteet ja -haasteet, etenkin kun Suomen yrityksistä jopa 94 prosenttia työllistää alle 10 henkeä.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Fuusiohakemusta ja -suunnitelmaa laaditaan parasta aikaa ja seuraava vaihe on, että hakemus jätetään Finanssivalvonnalle kesäkuussa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, fuusio astuu voimaan 1.1.2019.

Yhdistyneen yhtiön on tarkoitus jatkaa toimintaansa Veritaksen brändin alla kotipaikkanaan Turku. Yhdistymisen jälkeen Veritaksella on noin 8 200 TyEL-asiakasta ja 11 500 YEL-asiakasta. Yhtiö hoitaa yhteensä noin 114 000 suomalaisen eläketurvaa ja hallinnoi 3,5 miljardin euron sijoituksia. Luvut perustuvat vuoden 2017 tietoihin.