Siirry sisältöön

Tavoitteena entistä vakaampi Eurooppa

Millä rakennetaan vakautta eurolle ja ihmisille? Mikä auttaisi seuraavassa talouskriisissä? Miten tehdä Suomesta houkutteleva paikka työnteolle? Onko nuorten liikkuvuus Euroopassa vapaus vai pakko?

Järjestämme Epävarmuuden aika Euroopassa – Millä rakennetaan vakautta eurolle ja ihmisille? -seminaarin Turun Eurooppa-foorumissa perjantaina 30.8. kello 10.30-11.45. Vierailu ja innovaatiokeskus Joessa.

Voit seurata seminaaria myös livestriimin kautta YouTubessa. Seminaarista tehtävä tallenne julkaistaan sivuillamme jälkikäteen.

Eurovaluutan vakaus on olennaista myös eläkerahastojen suotuisalle kehitykselle ja eläkeläisten ostovoimalle.

– Vaikka työeläkejärjestelmämme on kansallinen asia, se elää ja hengittää eurooppalaisen talouden ja politiikan tahdissa. Siksi haluamme osallistua vuoropuheluun Euroopan tulevaisuudesta, sanoo toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes.

Eurooppa ja EU ovat minulle henkinen koti ja yhteinen tulevaisuusprojekti, hän jatkaa. – Mielestäni Suomi voi vaikuttaa unionin asioihin paljonkin olemalla ajoissa ja aktiivisesti mukana ja ymmärtämällä myös muiden kantoja, toteaa Siimes.

Ohjelma

10.30 What is needed to make European Monetary Union stable and ready for the next crisis?

Seminaarin avaa senior fellow Nicolas Véron eurooppalaisesta ajatushautomo Bruegelista. Véron kuvaa esityksessään talouskriisin vähemmälle huomiolle jääneet opit ja analysoi keinot, joilla Euroopan rahaliitto voitaisiin tehdä vakaaksi ja valmiiksi kohtaamaan tulevat kriisit.

10:55 Véronin puheenvuoroa kommentoi Varman pääekonomisti Katja Bjerstedt

(Alustus ja kommenttipuheenvuoro englanniksi)

11:10 Pikadebatit:

1) Vapaus vai pakko? – Nuorten liikkuvuus Euroopassa
Ovatko eurooppalaiset työmarkkinat aito mahdollisuus nuorille? Onko EU:sta tullut sukupolvikysymys – miksi nuoret eivät äänestä?
Eurooppanuorten puheenjohtaja Iiris Asunmaa ja Ulkopoliittisen Instituutin Euroopan unioni -tutkimusohjelman ohjelmajohtaja Juha Jokela debatoivat.

2) Miten tehdä Suomesta houkutteleva paikka työnteolle?
Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. Mutta miten houkutellaan kykyjä ja saadaan osaajat jäämään?
Helsingin kaupunginvaltuutettu Ozan Yanar ja Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen pohtivat.

Seminaarin päätössanat lausuu Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja juontamisesta vastaa toimittaja Jussi-Pekka Rantanen.

Seminaariin on vapaa pääsy, tervetuloa!

Järjestämme seminaarin yhteistyössä Eurooppanuorten kanssa. Se on osa Eurooppa-foorumin talouspäivää.

Eurooppa-foorumi järjestetään toista kertaa Turussa 29.-31.8. Sen tavoitteena on lisätä kansalaiskeskustelua Euroopan unionin nykytilanteesta ja tulevaisuudesta.

Puhujat:

Iiris Asunmaa on Eurooppanuorten puheenjohtaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Hänen vahvuusalueitaan ovat EU:n rooli globaalina toimijana ja aluekehittäminen.

Varman pääekonomisti Katja Bjerstedtin työhön kuuluu laajasti Varman toimintaympäristön arviointi. Taloudessa häntä kiinnostavat suhdanteet ja rakenteet.

Ulkopoliittisen Instituutin Euroopan unioni -tutkimusohjelman ohjelmajohtaja Juha Jokela on keskittynyt työssään ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, Brexitiin ja EU:n rooliin ulkoisessa ja alueellisessa hallinnassa.

Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen on työskennellyt aiemmin mm. työ- ja ulkoministeriöissä sekä EU:n komissiossa.

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes on entinen ministeri ja poliitikko. Hän on työskennellyt myös Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajana.

Nicolas Véron on brysseliläisen ajatushautomo Bruegelin ekonomisti, ja toinen sen perustajista. Véron on arvostettu ekonomisti, hän tutkii mm. kansainvälisiä finanssijärjestelmiä.

Kaupunginvaltuutettu ja valtiotieteiden kandidaatti Ozan Yanar on Vihreiden entinen kansanedustaja. Hän on erikoistunut työn taloustieteeseen.