Siirry sisältöön

Väestöraportin julkaisutilaisuus lähestyy – tarkentunut ohjelma julki!

Väestöliiton väestöpoliittinen asiantuntijaraportti julkaistaan keskustelutilaisuudessa tiistaina 8.9. klo 11-12:30. Kaikille avoimeen verkkotilaisuuteen voi ilmoittautua mukaan viime hetkille asti. Tilaisuuden ohjelma on tarkentunut. Minidebateissa kaksi asiantuntijaa kohtaa yhden väestöilmiön äärellä. Kommenttipuheenvuorot kuullaan valtiovarainministeri Matti Vanhaselta ja Telan Suvi-Anne Siimekseltä. Tervetuloa!

Kestävän väestönkehityksen Suomi -tilaisuuden puhujat.

Suomi on Euroopan nopeimmin ikääntyvä maa. Tämän ja muiden väestöön liittyvien kehityskulkujen myötä väestöpolitiikkaamme kohdistuu aivan uudenlaisia odotuksia. Näitä käsitellään uudessa väestöpoliittisessa raportissa ja tiistain 8.9. keskustelutilaisuudessa, joiden valmistelussa Tela on ollut mukana.

Luvassa on asiantuntijakeskusteluja ajankohtaisista väestöteemoista. Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta esittelee Väestöliiton väestöpoliittiset tavoitteet ja toimenpide-ehdotukset, joiden pohjalta valtiovarainministeri Matti Vanhanen kommentoi Suomen tulevaisuudennäkymiä.

Minidebateissa saman pöydän äärelle asettuu raportin asiantuntijalukujen kirjoittajia. Ensimmäisenä kohtaavat Väestöliiton Anna Rotkirch ja Kansallisen kaupunkistrategian valmistelusta valtiovarainministeriössä vastaava Emma Terämä. He paneutuvat kaupungistumisen, asumisen ja perheellistymisen trendeihin. Millaisessa muutoksessa ne ovat ja mitä vaikutuksia koronaviruspandemialla voi olla? Eläketurvakeskuksen Heikki Tikanmäkeä ja Keskuskauppakamarin Mauri Kotamäkeä juontajamme Anu Ubaud haastaa kiperällä kysymyksellä: Pelastaako maahanmuutto vanhenevan Suomen? Loppukommentin esittää Telan Suvi-Anne Siimes.

Tilaisuuden ohjelma:

11.00 Tervetuloa

11.05 Väestöliiton suositukset Suomen väestöpolitiikalle, Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta

11.25 Kommenttipuheenvuoro, valtiovarainministeri Matti Vanhanen

11.40 Debattiparit

1) Perheellistymisen tulevaisuudennäkymät kaupungistuvassa Suomessa, Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen johtaja ja tutkimusprofessori Anna Rotkirch ja Kansallisen kaupunkistrategian valmistelusta valtiovarainministeriössä vastaava Emma Terämä Suomen Ympäristökeskus SYKEstä

2) Pelastaako maahanmuutto vanhenevan Suomen? Eläketurvakeskuksen ennustelaskemista vastaavan yksikön päällikkö Heikki Tikanmäki ja Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki

12.10 Kommenttipuheenvuoro: Eläkepolitiikka ❤ väestöpolitiikka, Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes

12.20 Yleisökysymykset ja keskustelua

12.30 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden juontaa Helsingin Sanomien päätoimittaja Anu Ubaud.

Lisätietoa raportin kirjoittajista, jotka puhuvat tilaisuudessa:

  • Anna Rotkirch (PhD) on Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen johtaja. Parhaillaan hän valmistelee valtioneuvoston kansliassa selvitystä Suomen väestörakenteen nykytilaan johtaneista syistä
  • Emma Terämä (TkT) on Suomen ympäristökeskuksesta virkavapaalla oleva johtaja ja tutkija, joka valmistelee valtiovarainministeriössä Suomen historian ensimmäistä kansallista kaupunkistrategiaa.
  • Heikki Tikanmäki (TkT) on Eläketurvakeskuksen ennustelaskentayksikön päällikkö, jonka erityisalana ovat Suomen lakisääteisen eläkejärjestelmän pitkän aikavälin näkymät.
  • Mauri Kotamäki (VTT) on Keskuskauppakamarin pääekonomisti, jonka erityiskiinnostuksenkohteisiin lukeutuvat talouden rakenteisiin liittyvät kysymykset.