Siirry sisältöön

Perheiden lapsitoiveiden tukeminen ja maahanmuutto nousivat ykkösteemoiksi väestöraportin julkaisutilaisuudessa

Väestöliiton väestöpoliittinen asiantuntijaraportti julkaistiin keskustelutilaisuudessa tänään 8. syyskuuta. Väestörakenteen muutoksen ja muun muassa kaupungistumiseen liittyvien trendien myötä Suomen väestöpolitiikkaan kohdistuu suuria odotuksia. Keskustelutilaisuudessa kuultiin Väestöliiton kymmenen väestöpoliittista tavoitetta ja asiantuntija-analyysia niiden taustaksi. Tela oli mukana raportin ja tilaisuuden valmistelussa.

Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta esitteli Väestöliiton tavoitteet ja yhteiskunnan eri osa-alueilla tarvittavia toimia, joilla maltilliseen väestönkasvuun voitaisiin päästä.

Minidebateissa saman pöydän äärelle asettuivat ensin Väestöliiton Anna Rotkirch ja Kansallisen kaupunkistrategian valmistelusta valtiovarainministeriössä vastaava Emma Terämä. He paneutuivat kaupungistumisen, asumisen ja perheellistymisen trendeihin. Esillä oli erityisesti muutokset, joita on nähtävillä esimerkiksi nuorten aikuisten ja perheiden asumistrendeissä, ja se kuinka ihmisiä voitaisiin tukea saamaan haluamansa määrä lapsia.

Eläketurvakeskuksen Heikki Tikanmäki ja Keskuskauppakamarin Mauri Kotamäki pohtivat väestökehitystä julkistalouden ja eläkkeiden rahoituksen näkökulmasta keskittyen erityisesti maahanmuuton rooliin.

Kommenttipuheenvuorot kuultiin valtiovarainministeri Matti Vanhaselta ja Telan Suvi-Anne Siimekseltä.

”Nykyisten ja tulevien eläkkeiden rahoittamisen näkökulmasta olennaista on paitsi se, miten työssäkäyvä väestö voi, myös se, minkä kokoinen se on. Rahoituksen hartioille saadaan leveyttä auttamalla perheitä toteuttamaan lapsilukutavoitteensa ja huolehtimalla muuttoliikkeen kummastakin suunnasta. Tästä asiasta huolehtiminen ei kuulu ainoastaan päättäjille. Se kuuluu meille kaikille työnantajista kansalaisiin. Vanheneminen on aikanaan meistä jokaisen kohtalo. Kuinka siis voisimme ymmärtää jo nyt aiempaa paremmin eri elämänvaiheessa olevien ihmisten arkea? Tunnistammeko omat roolimme ajan kulussa ja erilaisissa ikäpolvien välisissä ketjuissa?” pohtii toimitusjohtajamme Siimes Väestöliiton tiedotteessa.

Tallenne on katsottavissa striimilinkistä ja myöhemmin Väestöliiton YouTube-kanavalla.

Tilaisuuden juonsi Helsingin Sanomien päätoimittaja Anu Ubaud.