Siirry sisältöön

Uusi vlogi starttaa – pilottijaksossa aiheena sijoitustuottojen parantaminen

Aloitamme uuden videoblogin Eläke is out there, jossa asiantuntijamme Janne Pelkonen ja Kimmo Koivurinne jalkautuvat maastoon tutkimaan ja pohtimaan työeläkealan ajankohtaisia aiheita.

Pilottijaksossa Pelkonen ja Koivurinne käsittelevät työeläkerahastojen tuottojen parantamisesta käytävää keskustelua kotimaassa ja maailmalla: Voiko tuottoja parantaa nostamalla sijoitusten riskitasoa ja mitä kaikkea se merkitsee?

Pelkonen ja Koivurinne paneutuvat vlogissaan muun muassa vakavaraisuuslainsäädäntöön, jolla sijoitusten riskinottoa on säännelty.

”Työeläkevakuuttajien riskinottoa sijoittamisessa hillitään, sillä kaikki lähtee siitä, että työeläkkeissä on kysymys lakisääteisestä sosiaalivakuutuksesta. Eläkkeet on maksettava joka kuukausi 1,5 miljoonalle suomalaiselle”, pohjustaa analyytikkomme Koivurinne videolla.

Vlogi on katsottavissa alla ja YouTube-kanavallamme.

Millaiselle tuunaukselle tarvetta, kuka kantaa riskit?

Riskinoton hillintä ja turvaavuuden periaate ovat myös Pelkosen mukaan eläkejärjestelmän ydintä:

”Turvaavuus on DNA-koodissa eläkerahastoissa sekä vakuutus- ja pankkisektorilla. Finanssikriisin jälkeen pääomavaatimuksia on monella sektorilla tiukennettu entisestään. Suomessa on se luksus, että yksityisen sektorin työeläkevakuuttajien vakavavaraisuuslainsäädännöstä päätetään kansallisesti”, kertoo yhteiskuntavaikuttamisen päällikkömme Pelkonen.

Vlogin teemaa taustoittaa Koivurinteen blogaus, jossa hän kuvaa, miten sijoittamisen riskinottoa on Suomessa säännelty.

Vakavaraisuuslainsäädäntöä on muokattu vuosien mittaan. Koivurinteen mukaan on hyvä käydä keskustelua siitä, mikä olisi sopivaa riskien kasvattamista ja miten työeläkesijoittajien riskinottokykyä voitaisiin tukea erilaisissa rahoitusmarkkinatilanteissa. Näin on toimittu kriisien aiheuttamissa markkinaromahduksissa, tosin väliaikaismuutosten kautta.

”Tuottojen parantamista on toki mahdollisuus pohtia työeläkealalla, kuten nyt on tehtykin selvitysten kautta”, kirjoittaa Koivurinne.

Koivurinne muistuttaa, että riskinottoa on syytä tarkastella aina myös nykyisten ja tulevaisuuden eläkkeensaajien näkökulmasta.

”Järeimmät tekniset ratkaisut johtaisivat enemmän tai vähemmän maksuperusteiseen rahastointiin, missä voisi olla vaarana eläke-etuuksien ja rahastojen eriytyminen toisistaan. Jos isommat sijoitusriskit realisoituisivat, eläkkeensaajien etuuksia varten tarvittavien rahastojen määrä voisi jäädä liian pieneksi”, Koivurinne sanoo.

Lisätietoja:

Janne Pelkonen, puh 050 559 5894, janne.pelkonen@tela.fi

Twitterissä: @JiiPelkonen

Kimmo Koivurinne, puh 044 364 2324, kimmo.koivurinne@tela.fi

Twitterissä: @KimmoKoivurinne